Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rendőrkézen a bolgár emberrablók

Meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak az öt bűnözőnek, akik a keménymagját jelentették a bulgáriai emberrablások többségéért felelős bandának. Az alvilági csoport ügyészeket, bírákat, politikusokat tartott a markában.

2010. 01. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár rendőrség speciális egységei a Nyeglék néven elhíresült művelet révén december utolsó harmadában három hullámban elfogták annak a bandának a 27 tagját, akiknek a rovására írható az utóbbi két év emberrablásainak 80-85 százaléka és az autópályákon elkövetett rablások döntő többsége. Az akciót maga a belügyminiszter, Cvetan Cvatanov vezényelte le. Valószínűleg azonban Bojkó Boriszov, a Tábornok néven elhíresült miniszterelnök – volt országos rendőrfőkapitány és belügyminiszter – is részt vett az irányításban. Az elfogatást úgy időzítették, hogy még karácsony előtt begyűjtsék a bűnözőket, mielőtt azok szétszéledtek volna az egzotikus szigetek üdülőhelyein. A banda tagjainak felszámolása mellett felfedték azt a három kísértetházat, ahol az elrabolt személyeket tartották fogva a váltságdíj megfizetésének ideje alatt.
A bolgár bűnözői csoport már előre elküldte üzenetét áldozatai hozzátartozóinak, hogy fizessenek, hiszen ezáltal lerövidíthető a folyamat – közölték. Az emberrablások bűnözői piaca Bulgáriában elérte az évi 8 millió eurót. A szervezett alvilág nem kímélt senkit sem, rettegésben tartotta az ország teljes üzleti szféráját, énekeseket, művészeket, futballistákat. Kézre kerítésük áttörést jelent a szervezett bűnözés felszámolásában.
A banda nem hitte, hogy bármi bántódása eshet, hiszen a miniszterelnök és a belügyminiszter elmondása szerint minden egyes bűnözői egység legalább egy beépített rendőrrel rendelkezett. Markukban tartottak számos ügyészt, főbírót és politikust. Elfogásukkor fel sem tételezték, hogy a rendőrök viszonttüzet, zúdíthatnak rájuk, s volt olyan egyenruhás, aki saját tenyerét lőtte át, nehogy a bűnözőkre kelljen lőnie. A bolgár igazságszolgáltatás állapotát mi sem jellemzi jobban, hogy november végén olyan ügyész ellen indítottak fegyelmi eljárást, aki több mint 40 ügyben szándékosan késleltette a vádemelést.
A belügyminiszter, Cvetan Cvetanov, akit már az akció megkezdésekor a bolgár média az év politikusának kiáltott ki, azt nyilatkozta a sajtónak: nyilvánvalóvá kell tenni, kié a hatalom Bulgáriában, az államé vagy az alvilágé. Kérdés azonban, hogy lesz-e bátorsága az új bolgár kormánynak felszámolni azokat az üzleti köröket, amelyek bűnözésből szerezték vagyonukat, és most próbálják azt kifehéríteni. Az akció nyílt hadüzenet az alvilág felé, de nem szabad elfelejteni, hogy Bulgáriában gyilkoltak már exminiszterelnököt, főügyészhelyettest és számos üzletembert. A harcnak még közel sincs vége, hiszen el kell jutni a megbízókig. Bár kriminológusok állítják, hogy bolgár maffia nem létezik, csak a külföldi maffiáknak vannak helyi emberei.
A szófiai fellebbviteli bíróság múlt héten úgy döntött, hogy meghosszabbítja az elkövetők öt tagjának előzetes letartóztatását, ők jelentik a banda keménymagját, többen szabadlábon védekezhetnek. Most az igazságszolgáltatáson a sor, hogy bizonyítékokkal támassza alá a vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.