időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Romlik a főváros levegője

Győr Ágnes
2010.01.23. 23:00

A sztrájk se nem ront, se nem javít a főváros légszennyezettségén, az időjárás miatt azonban egyre rosszabb a helyzet. Már most is közel van a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértékhez, a hét végére pedig lehet, hogy szmogriadót kell elrendelni Budapesten.

Mind rosszabb Budapest levegője a gyenge légmozgás miatt. A szállópor-szint (PM10) nagyon közel áll a megengedett határértékhez, a nitrogén-oxid koncentrációja pedig várhatóan még ma átlépi az egészségügyi határértéket – közölte lapunkkal az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese. Tóth Tamás elmondta: ha a hét végére eléri a főváros levegőjének szennyezettsége a kritikus mértéket, a Főpolgármesteri Hivatalnak a törvények értelmében el kell rendelnie a szmogriadót. A távirati iroda jelentése alapján a szálló por koncentrációja tegnap Budapesten a Széna téren volt a legmagasabb. Hiába esik ki a BKV-sztrájk miatt a fővárosi közlekedésből napi 1200-1300 busz, ezzel egy időben megnőtt azoknak a száma, akik autóval közlekednek. Ha nincsen légmozgás, a levegő minőségének további romlására lehet számítani – mondta a meteorológiai szolgálat munkatársa. Hozzátette, hogy a következő tíz napban nem várható változás az időjárásban: marad a borús, ködös idő, ez pedig kedvez a káros anyagok felhalmozódásának. Az előttünk álló napokban tehát nemcsak Budapesten és a nagyobb városokban, hanem a kisebb vidéki településeken is számítani lehet a levegő minőségének romlására.
A főváros 2008 vége óta érvényben levő rendelete egyebek közt rögzíti, hogy a szmogriadó életbe lépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni a riadó elrendelését – jelentette a távirati iroda. A riasztási fokozat akkor lép érvénybe, ha két mérőállomáson egy időben a légszennyező anyag koncentrációjának három egymást követő egyórás átlaga meghaladja a küszöbértéket. Szálló por esetében két egymást követő 24 órás átlagot vesznek figyelembe – olvasható az OMSZ honlapján.
A szabályozás szerint a főpolgármester szükség esetén elrendelhet járműkorlátozásokat, ami azt jelentheti, hogy egyik nap csak a páros, másik nap csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. A rendelet pontosítja a kivételek körét is. A szabályszegő autósokat százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.