Volt titkosszolgák a bíróság előtt

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főosztályvezetőjének, Gyarmati Györgynek a tanúkénti meghallgatásával folytatódott tegnap az Egymásért alapítvány milliárdos csempészési ügyének a tárgyalása. Gyarmati beismerte: az elhárításnál hivatalból értesült a büntetőeljárás adatairól, pedig eközben az alapítvány kuratóriumi tagja is volt. Galambos Lajos volt NBH-főigazgató tegnap saját korábbi szavait cáfolta.

2010. 01. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszólta magát az Egymásért-ügy tegnapi bírósági tárgyalásán Gyarmati György, aki 2006 és 2009 között az alapítvány kuratóriumi tagja volt, de közben az NBH főosztályvezetőjeként is dolgozott. Gyarmati elismerte: az alapítvány ügyei miatt indult büntetőeljárásról hivatali úton, az NBH-nál is kapott adatokat. Hogy konkrétan milyen információkhoz jutott hozzá, arról nem beszélt.
Gyarmati György szavaiból kiderült, hogy miután az ügy elsőrendű vádlottját, Földesi-Szabó László kuratóriumi elnököt mintegy 900 millió forint állítólagos elsikkasztása miatt letartóztatták, a kuratórium felkérésére ő maga ellenőrizte az alapítvány „házipénztárát”, amelyben 874 millió forint volt. Kenéz Andrea bírónő kérdésére, hogy hol volt ez a pénzszámolás, Gyarmati először azt mondta, nem válaszolhat, de később már azt állította, nem emlékszik és „nincs is jelentősége”.
Tegnap magyarázkodni kényszerült tavalyi tanúvallomásának néhány ellentmondása miatt Galambos Lajos, aki, miután távozott az NBH főigazgatói székéből 2008-ban, az Egymásért kuratóriumi tagja lett. Tavaly még azt mondta, nem gyűjtöttek adományokat konkrét célokra, tegnap viszont ezt az állítását módosította. Helyesbítette azt is, hogy Gyarmati Györgyöt nem a kuratórium tagjaként, hanem ügyvédi minőségében bízták meg a házipénztár ellenőrzésével.
Ismert, Gyarmati György volt az, aki még 2007-ben NBH-főosztályvezetőként két ügynököt küldött ki lapunk munkatársának lakására, amiért kollégánk előzőleg adatokat gyűjtött Szilvásy György akkori titokminiszter Lesencefalun épülő luxusvillájáról.
A Fővárosi Bíróságon tavaly júniusban kezdődött el az Egymásért-ügy tárgyalása. Földesi-Szabó László mellett hét embert vádolnak több mint egymilliárdos kárt okozó csempészettel, több száz milliós sikkasztással és más bűncselekményekkel. Az alapítvány 2005 és 2007 között 8500 tonna élelmiszert hozott be az országba adományként, majd a Herba-csoporton keresztül mégis értékesítette azt. Az alapítvány azt a látszatot keltette a vámhatóság előtt, hogy az árut a külföldi szállító ellenszolgáltatás nélkül, segélyszállítmányként engedte át az alapítványnak, így vám- és áfamentesen vámkezelték, s így 1,22 milliárd forintnyi áfa és vám megfizetését mulasztották el.
A büntetőügyben tanúként hallgatták ki tavaly Simon Ibolyát, aki ugyancsak kuratóriumi tag volt és egykor az NBH is alkalmazta jogászként. A szervezet munkatársai közé tartozott még Szilvásy Péter grafológus is, aki Szilvásy György testvére. Szilvásy másik testvére, István is feltűnt a történetben, aki annak a BM Központi Kórháznak a főigazgatója volt, amellyel Földesi-Szabó László 2007. február 23-án hatmillió forintos megállapodást kötött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.