Bíróság elé kerülhetnek a kórházügyek

Bírósághoz fordul a Fidesz a fővárosi Bajcsy-kórház több gyanúsnak vélt ügye miatt. Az ellenzéki párt beruházásokat tart aggályosnak, és úgy látja, hogy a főigazgató kinevezése is jogszerűtlen volt.

2010. 02. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kikérte a Fidesz a fekvőbeteg-ellátó intézmény néhány szerződését, és – amint azt Pesti Imre képviselő lapunknak elmondta – azt tapasztalták, hogy előnytelen kontraktust kötöttek némely magánvállalkozással. A CT-MR szolgáltatásokat például úgy kapta meg korábban egy cég, hogy előre meghatározott bevételt garantált neki a közintézmény, függetlenül attól, miként alakul a finanszírozás alapjául szolgáló betegforgalom. Pesti Imre hangsúlyozta: ez a megállapodás egyoldalúan hátrányos a kórháznak, s úgy juttatja a magánvállalkozást biztos bevételhez, hogy az semmilyen kockázatot nem vállal.
Egy sok évvel ezelőtti másik ügyben is bírósághoz fordul a Fidesz. Hatalmas beruházás folyt az intézményben, egyebek mellett új műtéti tömböt alakítottak ki a főváros és az állam tízmilliárdos támogatásával. Pesti Imre szerint azonban a munkálatokat tudatosan túlárazták. Mint mondta: egy levelében Kökény Mihály korábbi szocialista egészségügyi miniszter – jelenleg az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke – is erre hívta fel a figyelmet. Arra a kérdésre, hogy miért csak évekkel az események után tesz feljelentést a Fidesz, Pesti Imre úgy fogalmazott: a korábbi főigazgató idején számos írásos dokumentumhoz, szerződéshez nem tudtak hozzájutni. Megjegyezte: az említett két ügyben már elkészültek a bírósági beadványok, amelyeket hamarosan el is küldenek.
A harmadik ügyben viszont már be is adták a keresetet a bírósághoz, ebben megtámadták az új főigazgató kinevezését – mondta az ellenzéki politikus. Ismert: tavaly október végén több fővárosi fekvőbeteg-ellátó intézmény – köztük a Bajcsy-kórház – élére is meglehetősen zavaros körülmények között választott vezetőt a fővárosi közgyűlés. A Bajcsy esetében valaki életveszélyesen megfenyegette az egyik jelöltet, Vályi-Nagy Istvánt, így ő visszalépett. A befutó végül Trombitás Zoltán ellenében – a szakbizottság javaslatával szemben – Kálmán Sándor lett. A Fidesz azért támadta meg a bíróságon a főigazgatói kinevezést, mert a jelölt érvénytelen pályázatot nyújtott be, nem volt meg ugyanis a vezetői gyakorlata.
Kálmán Sándor lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: nyugodt, mert a Fővárosi Önkormányzat főjegyzőjének álláspontja szerint is megfelelő vezetői gyakorlattal rendelkezik. A CT-MR-szerződéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kontraktus egykor talán valóban aggályos lehetett, de az azóta eltelt évek alatt bebizonyosodott, hogy a betegszám soha nem volt olyan alacsony, hogy a kórház ráfizessen. Az évekkel ezelőtti „nagyberuházásról” pedig annyit mondott: nem a kórház vezetői, hanem a Fővárosi Önkormányzat illetékesei bonyolították a pályázatokat, a beruházók kiválasztását, így – ha szabálytalanság történt – akkor annak felelőseit ott kell keresni.
Szerettük volna megkérdezni a korábbi intézményvezetőt, Papp Lászlót is, de nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.