Újabb feljelentések a BKV-nál

Kocsis István vezérigazgató újabb korábbi BKV-s szerződés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a BRFK-n. Úgy tudjuk, a több mint kilencvennégymillió forint közpénz elköltésénél ismét felvetődött Horváth Éva, az MSZP-s Hagyó Miklós volt szóvivőjének a neve.

2010. 02. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áfával együtt több mint százmillió forintos kifizetéseknél, akárcsak korábban, hűtlen kezelés alapos gyanúja vetődhet fel, teljesítés nélkül vagy hiányos igazolásokkal – értesült lapunk. A feljelentésben két olyan szerződés is szerepel, amelyet a BKV Mátay Lászlónak, a Stop.hu internetes portál főszerkesztőjének a cégével, az FFVD Bt.-vel kötött még 2007-ben. Az első szerződést 2007. április 27-én kötötte az akkor még Antal Attila által vezetett közlekedési társaság a gyermeknapi „mosolyellenőr” akció, a másodikat 2007 szeptemberében a Normális közlekedésért kampány és egy tanévnyitó megszervezésére. A két szerződés közel 30 millió forintnyi közpénzt emésztett fel. Mátay Lászlónak Horváth Éva az élettársa, akit a napokban gyanúsítottként hallgattak ki, miután Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes sajtósaként a BKV-tól is felvett fizetést, de azért a gyanú szerint semmilyen munkát nem végzett.
A dokumentumban szerepel a szintén gyanúsított volt vezérigazgató-helyetteshez, Regőczi Miklóshoz köthető szerződés a Média Megnet Kft.-vel, amely „kábeltelevízós felmérésért” 21,2 millió forintot kapott. A Római Teniszakadémia Center Kft. félmilliós juttatásért díszpáholy- és VIP-bérleteket, valamint reklámfelületet adott a BKV-nak.
A rendőrség a BKV-nál a sok milliárd forintos végkielégítések, tanácsadói szerződések miatt folytatott nyomozásokban eddig több mint 800 érintett személyt, 144 szerződést és 70 céget vizsgált.
Tegnap az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén a munkaadói oldal bejelentette: a sztrájktörvény módosítását kezdeményezi a múlt heti BKV-sztrájk után, amelynek során véleményük szerint visszaéltek a sztrájkjoggal. A kormány egy hónapon belül el is készítené a javaslatot, ám az érintett szakszervezetek szerint sztrájkjuk jogszerű volt, a kétharmados jogszabály változtatásánál pedig széles körű egyeztetést és a munkaadók visszaélési lehetőségeinek csökkentését követelik. Budafok– Tétény viszont csaknem 100 ezer forintot követel a BKV-tól és a fővárostól a sztrájk miatt, ugyanis a kerületi önkormányzat a munkabeszüntetés idején saját járműveivel szállította a városrész lakóit.
Sikeresnek értékelte a MÁV Cargónál szervezett tegnapi sztrájkot Mózes Tibor, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezető ügyvivője. Mózes elmondta, a csoportos létszámleépítés elleni tiltakozás ideje alatt a tehervonatok 90 százaléka nem közlekedett, munkabeszüntetésüket pedig más vasutas szakszervezetek, illetve szakszervezeten kívüli munkavállalók is támogatták. Gaskó István, a VDSZSZ elnökének tájékoztatása szerint a munkáltató a MÁV Cargo privatizációs szerződésében szereplő kötelezettsége ellenére a munkavállalók hat-hét százalékát, azaz kétszáz embert akar csoportos létszámleépítéssel elbocsátani azért, hogy a vontatási tevékenység bővítéséhez szükséges létszámot biztosíthassa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.