Borovszky-ügy: panasz és újabb nyomozás

Panasszal élt a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a mentorprogram egykori igazgatója, amiért a hatóság csak vesztegetés miatt emelt vádat az Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatója ellen. Nagy Attila szerint Borovszky Tímea hivatali visszaélést is elkövetett, amit ő dokumentumokkal igazolni tud. Eközben ügyészségi nyomozás indult annak kapcsán, hogy Borovszky kihallgatási jegyzőkönyve felkerült egy internetes oldalra.

2010. 03. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két hete emelt vádat az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója ellen. Borovszkyt korábban hivatali visszaéléssel is meggyanúsította a hatóság, ez ügyben azonban később az ügyészség mégsem emelt vádat ellene. A korrupciógyanús ügyet korábban kirobbantó Nagy Attila, a mentorprogram volt igazgatója ezért panasszal él az ügyészségi határozat ellen, és a birtokában lévő bizonyítékok alapján kéri, hogy a hatóság folytassa a nyomozást. Az ügyészség korábbi gyanúja szerint a főigazgató hivatali helyzetével visszaélve 2007 őszén arra kérte a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány képviselőjét, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására átutalt 45 millió forintból pályázat nélkül ötmillió forintot juttasson el a Romaversitas Alapítványnak.
– Megdöbbentem, amikor láttam, hogy csak a vesztegetési ügyben emeltek vádat Borovszky ellen. Panaszos beadványomban több olyan, a birtokomban lévő dokumentumot is megnevezek, amely igazolja: az esélyegyenlőségi főigazgató utasított arra, hogy pályáztatás és szerződés nélkül a Romaversitas Alapítványt bízzam meg egy kutatás elvégzésével, amiért ötmillió forintot kell fizetnem nekik – jelentette ki Nagy Attila. Leszögezte: birtokában van a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány és Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) esélyegyenlőségi főigazgatósága között létrejött, a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányait segítő mentorprogram finanszírozására kötött támogatási szerződés, amelynek költségvetési mellékletében szabálytalanul nevesítve lett a Romaversitas Alapítvány mint olyan cég, amellyel kötelezően szerződni kell. Nagy Attila kifejtette: a tárca a támogatói szerződésekben csak feladatokat jelölhet meg. Hozzátette: a mentorprogram pénzügyei két minisztériumi ellenőrzésen is átestek, és mindkét vizsgálat megállapította, hogy a Romaversitas Alapítvány nem teljesítette feladatát, illetve szabálytalan volt a megbízás formája, ezért a Romaversitasnak vissza kell fizetnie a munkadíjat. Ennek ellenére Borovszky Tímea több mint 3 millió forint kifizetését jóváhagyta, és csupán 1,8 millió forintot fizettetett vissza az alapítvánnyal. Az ellenőrzési jegyzőkönyvek szintén Nagy birtokában vannak. A mentorprogram volt igazgatója beadványában megjegyzi: a Romaversitas megbízása idején Sárközi Gábor, az OKM esélyegyenlőségi főigazgató-helyettese a Romaversitas Alapítvány kurátora volt.
Borovszky ellen két hete emelt vádat az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt. A vádirat szerint Borovszky Tímea 2008 tavaszán jogtalan előnyként arra kérte a mentorprogram akkori igazgatóját, hogy az OKM által a program működtetésére átutalt összegből titokban 600 ezer forintot adjon át alkalmazottjának (információink szerint a titkárnőjének). Az ügy előzménye, hogy Borovszky korábban havi ötvenezer forintos fizetésemelést kért Hiller Istvántól beosztottjának, ám a havi 350 ezer forintos megbízási díjra vonatkozó javaslatot az oktatási miniszter nem találta megalapozottnak, és elutasította, így Borovszky a hátrányos helyzetű gyerekek pénzéből akarta kárpótolni kollégáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.