Demszky tagad és perel

Többen feljelentést tesznek azok közül, akiket Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója lapunknak adott interjújában nevesített a céggel kapcsolatos ügyekben. Jogi úton igyekszik elégtételt venni Aba Botond, a BKV másik volt vezérigazgatója, Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere és Bruck Gábor, a Sawyer-Miller Group nevű PR-cég vezetője. Egyébként tegnap kiderült, hogy Bruck Gábort hatvanezer forintos órabérért alkalmazta a fővárosi közlekedési cég.

Munkatársunktól
2010. 03. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Felelniük kell…” Az MSZP-nek, mint pártnak az SZDSZ-es főpolgármesterhez nincs köze – mondta Budai Bernadett, a párt szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy Demszky Gábornak le kell-e mondania a személyét ért BKV-s vádak miatt. – Ha a Fidesz kormányra kerül, akkor felelniük kell azoknak, akik közpénzt loptak – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője. Hozzátette: a választások után egyetlen, adófizetőktől ellopott forint sem maradhat felderítetlenül sem Budapesten, sem vidéken, függetlenül attól, hogy Nokia-dobozban, adalékanyagban, vagy kommunikációs szerződések formájában lopták el azt. – Az emberek elvárása, hogy mindenki feleljen, aki részt vett közpénzek ellopásában, akár távozik a politikából, akár miniszterelnök volt egy esztendőig, akár főpolgármester volt húsz évig – fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: „az elmúlt esztendőkben a BKV az MSZP–SZDSZ kifizetőhelyeként működött, ahonnan talicskaszámra tolták ki a közpénzt politikai utasításra”.


Demszky Gábor visszautasította Antal Attila „alaptalan vádjait”. A főpolgármester hangsúlyozta, pert indít a BKV volt vezérigazgatójával szemben a lapunkban szombaton megjelent „valótlan állításai” miatt. A politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében azt valószínűsíti, a volt vezérigazgató máig nem bocsátotta meg neki, hogy a botrányos busztender után lemondásra szólította fel.
Adalékanyag
A 4-es metró kapcsán Antal többek között azt állította, nem volt egységes projektvezetés, olyan szerződések születtek, amelyekben egymással homlokegyenest ellenkező kitételek vannak, és nincs fővállalkozó, nincs egy olyan szervezet, amely mindent kézben tart. Erről a főpolgármester kijelentette, a 4-es metró kivitelezői struktúrájáról nem ő döntött, hanem a Fővárosi Közgyűlés és a társfinanszírozó magyar állam még 1997–98-ban. – Azért döntöttünk úgy, hogy ne adjuk oda egyetlen fővállalkozónak az egész beruházást, hanem szedjük szét több alprojektre, mert a megvalósíthatósági tanulmány és az Európai Beruházási Bank is ezt javasolta. Ezt utólag is jó döntésnek tartom – magyarázta Demszky.
Arról az esetről, amikor Antal nyilatkozata szerint a főpolgármester telefonon közölte, rendeljenek egy konkrét cégtől egy konkrét terméket, egy bizonyos adalékanyagot a buszok üzemanyagához, Demszky Gábor azt mondta: kérte a vezérigazgatót, hogy vizsgáltassa be az adalékanyagot, és ha hatékony, ne ilyesmin spóroljon.
Mint ismert, Antal arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy Demszky azzal hívta fel: más területeken is foglalkoztassák a Sawyer-Miller Group nevű PR-céget, amely már akkor is szerződésben állt a BKV-val. A lapunkban közölt interjú szerint ez a társaság bonyolította Demszky Gábor kampányait. Ennek kapcsán a főpolgármester közölte: nem a Sawyer-Miller Group, hanem annak vezetője dolgozott a 16 és 12 évvel ezelőtti kampányában, később elváltak egymástól. – A 4-es metró tájékoztatási feladatait nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el a cég a legolcsóbb ajánlattal, jóval Antal megbízatása előtt – áll Demszky közleményében.
Árulkodó lista
Feljelentést tesz Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója ellen Bruck Gábor, a Sawyer-Miller Group nevű cég vezetője is. Szerinte Antal hamisan állította, hogy Demszky nyomására több megbízást kaptak. Kijelentette: egy élő szerződése van a BKV-val, amely a 4-es metró kommunikációjával kapcsolatos. Hangsúlyozta, egy szerződést sem kötött a BKV-val Antal Attila vezérigazgatósága alatt.
A BKV-szerződések listájának tanúsága szerint a Sawyer Miller Group féléves megbízása 2008. április 1-jétől szeptember 30-ig tartott. A cég összesen 5,4 millió forint értékben adott kommunikációs tanácsokat. Bruck Gábor ügyvezető igazgató órabére 60 ezer forint volt, a munkatársaké pedig 40 ezer. A szerződést Balogh Zsolt akkori vezérigazgató-helyettes szignálta, de az aláírás idején hivatalosan még Antal Attila volt a vezérigazgató.
Emelt fővel
Pert indít Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója is. Antal ugyanis közölte: „A lobbikörben elhangzott, hogy meg kell oldani Aba Botond végkielégítését, mert megígérték neki, hogy emelt fővel távozhat, és valahogy majd rendezik a távozása pénzügyi részét is.” Ez a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződés segítségével történt. Aba Botond hazugságnak és csúsztatásnak tartja Antal állításait.

Meghallgatás. Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, valamint Garadnai András volt igazgatósági elnököt szerdán hallgatja meg a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság – közölte György István, a testület fideszes elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.