Elhunytak után is felvették a támogatást

Jelenleg nincs eszköze az oktatási tárcának arra, hogy kiszűrje az összes olyan iskolát, amely nem létező diákok után igényel állami támogatást – tudta meg lapunk annak kapcsán, hogy egy borsodi iskolában elhunytak után is felvették a pénzt. A Fidesz szerint az oktatási tárca tehet arról, hogy a túlélés érdekében egyre több iskola kényszerül visszaélésekre.

2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium képtelen beazonosítani az összes olyan nem létező tanulót, akik révén jogtalanul igényelnek állami támogatást az iskolák.
– Az iskolák feladata, hogy jelentsék a központi nyilvántartás felé a hozzá járó tanulók adatait, ezek hitelességéért őket terheli a felelősség. Az adatvédelmi törvény jelenleg érvényes változata szerint nekünk nincs lehetőségünk arra, hogy az iskolák által leadott adatokat összevessük a központi lakcím- és személyiadat-nyilvántartással. Igazi megoldást csak ez a lehetőség hozhatna a visszaélések megakadályozásában, ehhez azonban több törvény módosítására lenne szükség – jelentette ki lapunknak Bakonyi László, a szakminisztériumhoz tartozó Oktatási Hivatal (OH) elnöke. Hozzátette: ma csak szúrópróbaszerűen tudnak ellenőrizni. Ezt úgy végzik, hogy váratlanul megjelennek egy-egy iskolában, ám így is nagyon nehéz bebizonyítani, hogy az iskola által megadott tanulók egy része nem létezik. Általában bejelentés alapján mennek ki, és a könnyebb felderítés érdekében többnyire együttműködnek egy olyan szervvel, amely hozzáfér a központi adatbázishoz. Ilyen a vám- és pénzügyőrség vagy a rendőrség. Bakonyi László elismerte: sajnos nem egyedi eset a selyebi botrány. Tény, hogy az önkormányzati iskolákban eddig kevesebb volt az ellenőrzés, de a jövőben velük szemben is szigorúbban fellépnek majd. Bakonyi leszögezte: ha egy iskoláról kiderül, hogy nem létező tanulók után is felvett állami támogatást, akkor az OH jelenti a jogsértést a pénzt folyósító Magyar Államkincstárnak, amely megpróbálja behajtani az összeget, majd közösen feljelentést tesznek a rendőrségen.
A Fidesz szerint azonban jórészt az elmúlt nyolc év oktatáspolitikáját terheli a felelősség azért, hogy az iskolák egy része kényszerűségből nem létező diákokkal növelik az osztálylétszámot. Pósán László, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa lapunknak leszögezte: míg a polgári kormány idején minden gyerek után járt a támogatás, és a kis létszámú falusi iskolák kiegészítő támogatást is kaptak, addig Magyar Bálint és Hiller István csoportlétszám-alapú finanszírozást vezetett be. Ez azt jelenti, hogy ha egy osztályba akár egyetlen fővel is kevesebb jár a jogszabályban meghatározott 24-nél, akkor az iskola nem csupán egy diák után járó normatívával kap kevesebbet, hanem a teljes összegnek csupán a töredékét. A kis létszámmal működő falusi iskolák számára ez egyet jelent a csőddel, így sokan a létfenntartás érdekében kényszerülnek törvénytelen eszközök bevetésére. Az áltanulók problémája úgy került a középpontba, hogy kiderült: több mint hetven fiktív tanuló adatai szerepeltek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Selyeb mezőgazdasági szakiskolájának nyilvántartásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.