Félmilliárdos tanácsok Zuglóban is

Elképesztő összegeket szórtak el mondvacsinált tanácsadói szerződésekre Budapest XIV. kerületében az elmúlt években. A lapunk birtokába került lista szerint csaknem félmilliárdot tapsolt el az MSZP–SZDSZ-es vezetés. Jutott megbízás Weinek Leonárd polgármester volt üzlettársainak, egy letartóztatott SZDSZ-es politikusnak, egy Gyurcsány Ferenccel közös egykori érdekeltségének, valamint az alpolgármester lányának is. Eközben 17 ügyvédi és jogi tanácsadási szerződést kötöttek 125 millió forint értékben. A sok esetben indokolatlannak tűnő feladatok többségét az önkormányzati apparátus is elvégezhette volna.

2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzetnek sikerült megszereznie a zuglói önkormányzat 2006 decembere és 2009 májusa között megkötött tanácsadói szerződéseinek listáját. Ezek szerint az MSZP–SZDSZ-es vezetésű kerület közel félmilliárd forint értékben kötött „BKV-típusú” tanácsadói szerződéseket: vagyis olyanokat, amelyeknek szükségessége erősen megkérdőjelezhető. A hatalmas összeg mellett az is megdöbbentő, hogy milyen jogcímeken, illetve kikkel vagy mely szervezetekkel kötött megállapodásokat a Weinek Leonárd (képünkön balra) volt SZDSZ-es polgármester vezette önkormányzat.
Például sok millió forintot szórtak el „kapcsolattartásra”. Sztancsik Ferenc volt MSZP-s képviselő, Csiha Judit egykori kampányfőnöke 2006-ban havi 250 ezer, 2007-ben pedig 350 ezer forintot kapott azért, hogy Szűcs István (MSZP) alpolgármester és az önkormányzat között tartsa a kapcsolatot. A másik alpolgármesternek, Halász Ivánnak (MSZP) ugyancsak külön munkaerőt kellett igénybe vennie havi 150 ezer forintért ahhoz, hogy párttársaival összeköttetésben maradjon.


Rokonok előnyben
Habár az önkormányzatnak van jegyzői irodája és jogi végzettségű apparátusa, 17 szerződést kötöttek ügyvédi irodákkal, illetve jogi tanácsadókkal, összesen 125 millió forint értékben. Például jogi tevékenységgel bízták meg Lakos Imrének (SZDSZ), a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága elnökének feleségét, Molnár Juditot, aki a lista szerint 5,5 millió forinthoz jutott. Emellett szerződtek a Valastyán ügyvédi irodával 11 millió forintért (havi egymillióért), a Zamecsnik és Pósfai ügyvédi irodával 4,9 millióért, Kárpáti Katalinnal 22 millióért, Kiss Lászlóval 11,5 millióért és Molnár Klárával 10,8 millióért. Külön ki kell emelni Varga Dórát, aki 2008–2009-ben hét hónapi munkával 26,1 millió forintot kaszált, ami több mint 3,5 milliós havi apanázst jelent.
Rendezvényszervezésre sem sajnálta a pénzt az önkormányzat. Például az Ilka Hungária Kft.-nek 50,55 millió forintot fizettek ki többek között az autómentes nap, egy fesztivál és egy utcabál megszervezésére. Nem maradt munka nélkül Halász Iván alpolgármester lánya, Halász Nóra sem, aki 2007 és 2009 között összesen hárommillió forintot kapott, ugyancsak rendezvényszervezésért.
Jutott az adóforintokból az erzsébetvárosi ingatlanpanama előzetes letartóztatásban ülő egyik fő gyanúsítottjának, Gál György VII. kerületi SZDSZ-es frakcióvezetőnek is. Gál összesen 8,4 millió forintért (havi 400 ezerért) adott nélkülözhetetlen tanácsokat (akkori) párttársának, Weinek Leonárdnak 2007 és 2008 között. Egyébként ez a havi 400 ezres összeg az átlagos képviselői tiszteletdíj körülbelül négyszerese. Gált különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, vesztegetés és magánokirat-hamisítás miatt tartóztatták le, és a nyomozás jelenlegi adatai szerint több mint 300 millió forint kenőpénzt tehetett zsebre.
Gál György megbízásának tükörképeként az erzsébetvárosi önkormányzat is szerződtetett egy zuglói tanácsadót Killik Jenő (SZDSZ) személyében. Killik, aki főállásban a XIV. kerület városfejlesztési tanácsnoka, Hunvald Györgynek, a VII. kerület börtönben ülő, gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított MSZP-s polgármesterének adhatott jó pénzért ingatlanhasznosítási tanácsokat 2008. decemberéig.

Virágzó ismeretségek
Visszatérve a XIV. kerülethez: 11,1 millió forintért, havi 720 ezres summáért adott tanácsokat az elmúlt években a zuglói önkormányzatnak a Tiara Gazdaságszervező és Tőkebefektetési Zrt., amely a Tocsik-ügy kapcsán elhíresült Virág Attilához köthető. (Virág volt a botrány idején az ÁPV Rt. SZDSZ-es delegálású alelnöke.) Az SZDSZ egyik korábbi pénzügyi háttérembereként is ismert üzletember régebben tulajdonosa és ügyvezetője volt, ma pedig felügyelőbizottsági tagja a Tiarának. Virág Attila több, Gyurcsány Ferenchez köthető cégben is felbukkant. Például a bukott kormányfő egyes számú vállalkozásában, az Altusban igazgatósági tag (1999–2002), az akkor még Gyurcsány-érdekeltségű Perfekt Rt.-ben igazgatósági (2000–2002) és felügyelőbizottsági tag (1997–2000), továbbá az egykor szintén Gyurcsány által jegyzett Pertia Könyvvizsgáló Zrt.-ben ügyvezető volt, ma pedig a társaság többségi tulajdonosa.
Ha már a Pertia szóba került, nem árt megemlíteni, hogy a zuglói önkormányzat ezzel a könyvvizsgáló céggel is sokmilliós szerződést kötött tavaly. A megbízás 2012-ig szól, így a Pertia 16 millió forintot kaszálhat (havonta több mint 400 ezret). Azonban kiderült, hogy a közbeszerzési eljáráson egy másik cég havi 210 ezer forintért elvállalta volna az önkormányzat könyvelési feladatait, de azt a kerület közbeszerzési bizottsága túl olcsónak minősítette, és ajánlatukat érvénytelenítették. Pedig a pályázókat előminősítő bírálóbizottság is az olcsóbb könyvelőcéggel való szerződéskötést javasolta, ami nyolcmillió forintos megtakarítást jelentett volna a kerületnek. Az ügy pikantériája, hogy a Pertiával kötött szerződést aláíró Weinek Leonárd maga is évekig dolgozott a könyvelőcégnél, mint felügyelőbizottsági tag. Ugyanakkor tény, hogy az SZDSZ-ből tavaly nyáron kilépett polgármester nem vett részt sem a bíráló-, sem a szakbizottság munkájában.
Virág és Weinek szoros üzleti kapcsolata más cégekben is tetten érhető. Például a Virág Attila cége által alapított Corvinum Borászati Zrt. felügyelőbizottságában Weinek Leonárd is szerepet vállalt. Később fordított szereposztásban egy Weinek által tulajdonolt társaságban, az Open Consulting Zrt.-ben Virág Attila vállalt felügyelőbizottsági tagságot; igaz, akkor már nem a zuglói polgármesteré volt a cég.
Egy másik korábbi üzleti partner, Sinkovits Péter neve is felbukkan a kifizetési listán. Sinkovits – aki a Weinek-féle Open Consultingnak volt az igazgatósági tagja 1998 és 2002 között – több mint 12 millió forintot tehetett zsebre jogi szolgáltatás és tanácsadás ürügyén. A havi gázsija 480 és 720 ezer forint között mozgott.
Csaknem nyolcmillió forint ütötte annak a Reorg Zrt.-nek a markát, amelynek Rotyis József, az MSZP nemzeti fejlesztési tagozatának elnökségi tagja, I. kerületi önkormányzati képviselő a vezérigazgatója. (Rotyis József egyébként a 2008-ban meghirdetett Új tulajdonosi programot segítő tanács tagjaként a kancelláriától is milliós juttatást kapott, holott a program végül hamvába holt.)

Zsákban hordták ki a pénzt
A tanácsadói szerződések listáján feltűnik Dargó Eszter neve, aki a zuglói polgármesteri kabinet tagja volt. Neki „témamenedzselés” címszóval 5,25 milliót utaltak ki. Összesen 2,4 millió forintot (havi 480 ezret) fizettek Szecsődy Péternek „zuglói kiadványok helytörténeti, történeti elemzéséért” 2008. novembere és 2009. márciusa között. Emellett havi 125 ezret költöttek „roma gyerekek nyári táboroztatásának figyelemmel kísérésére”. Rátonyi Gábor (Fidesz) volt zuglói polgármester lapunknak elmondta: a jelek szerint zsákban hordták ki a pénzt az önkormányzatból a kerület balliberális vezetéséhez közel állók. Biztos, hogy a félmilliárd forint egy részét indokolatlanul szórták el, ezért a Fidesz várhatóan vizsgálatot kezdeményez, és jogi lépések megtételét fontolgatja.
Megkeresésünkre a zuglói polgármesteri hivatalnál azt válaszolták: külső szakértők már a mostani ciklus előtt is segítették az önkormányzat munkáját, így például a Pertiával az előző vezetés szintén szerződött. Azt állították: 2006 óta több szakértői szerződést felbontottak. Rámutattak: 2006-hoz képest tavaly mindössze 0,03 százalékkal emelkedett a vállalkozási szerződések összege, a megbízási szerződések aránya viszont 0,11 százalékkal csökkent. Hozzátették: a vállalkozási szerződések mérlegfőösszeghez viszonyított aránya 2004-ben 0,23 százalék, míg tavaly 0,26 százalék volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.