Gyanús papírtender

Az Európai Bizottság szerint indokolatlan volt tárgyalásos beszerzéssel korlátozni a versenyt és az átláthatóságot a tavalyi papírtenderen, ezért eljárást indítottak Magyarország ellen. A 4,2 milliárdos papírtendert az MSZP közeli Ápisz–BudaPiért nyerte.

2010. 03. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság csütörtökön eljárást kezdeményezett hazánk ellen a bruttó 4,2 milliárdos papírtender, illetve a közbeszerzési törvény módosítása miatt. A Magyar Nemzet tavaly októberben számolt be arról, hogy a kormányzat gyanús sietséggel, a piaci verseny korlátozásával, irreális feltételekkel írt ki tendert papírok és irodaszerek beszerzésére. A tárgyalásos eljárást végül nem meglepő módon az MSZP közelinek tartott Ápisz–BudaPiért (ÁBP) nyerte, akárcsak 2004-ben és 2006-ban.
Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tárgyalásos eljárást írt ki, amely a normál közbeszerzéseknél jóval kevésbé átlátható. Márpedig ilyen eljárást csak kivételes esetekben lehet alkalmazni, például akkor, ha a közbeszerzési szerződés tekintetében nem lehet előzetesen meghatározni az ellenszolgáltatást. A brüsszeli bizottság szerint jelen esetben nem ez volt a helyzet, ezért a jobban átlátható és az ajánlattevőkkel szembeni egyenlő bánásmódot biztosító rendes szabályokat kellett volna követni.
Piaci forrásaink szerint már a pályázat kiírásakor mindenki tudta, hogy megint az ÁBP lesz a befutó, mivel szakmai körökben nyílt titok, milyen kapcsolatokat ápolnak a cég vezetői kormányzati körökkel. Ráadásul csak tíz napot hagytak az ajánlatok benyújtására. A közepes vállalkozásokat eleve kizárta a pályázatból az a feltétel, amely az előző három évre másfél milliárdos forgalmat írt elő. Nem csoda, hogy végül mindössze két cég, az ÁBP és a Papír–Ász nyújtott be ajánlatot. A két cég azonban nem is áll annyira távol egymástól: összeköti őket a szocialista politikusok teniszpartnereként ismert Rizó Mihály személye. Rizó az ÁBP-ben korábban vezető tisztségviselő volt, a Papír–Ász tulajdonosának, a Trendex Invest Befektető Zrt.-nek pedig jelenleg is ügyvezetője. Forrásaink szerint nem az árverseny, hanem csupán a színjáték kedvéért indult el a két, közös gyökerekkel rendelkező társaság. A „kiélezett” verseny gyümölcse az lett, hogy a piaci árnál esetenként 30 százalékkal drágább termékeket szállíthat a győztes ÁBP. Ismert, az ÁBP Zrt.-nek korábban igazgatósági tagja volt Antalóczi Zoltán, aki a Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő tulajdonában lévő Altus Zrt. felügyelőbizottsági tagja. Felbukkant az ÁBP-ben igazgatósági elnökként Szabó Pál, aki a Gyurcsány-kormány közlekedési minisztere és a posta vezetője is volt.
Az Európai Bizottság a papírtender mellett a magyar közbeszerzési törvény módosítását is kifogásolja, amely kimondja: az ajánlattevők bizonyos esetekben csak akkor támaszkodhatnak harmadik félre a szerződés teljesítésekor, ha az ajánlattevő többségi befolyást gyakorol felettük. A bizottság szerint ez nem áll összhangban az uniós közbeszerzési szabályokkal, amelyek viszont megengedik, hogy az ajánlattevő egy másik fél erőforrásaira is támaszkodhasson a köztük lévő kapcsolat típusától függetlenül. A magyar rendelkezés miatt olyanokat zárnak ki a magyar tenderekből, akik az uniós előírásoknak megfelelnek. A bizottság két hivatalos felszólítást küld Magyarországnak, és ha ezekre két hónapon belül nem kapnak kielégítő választ, akkor az ügyeket az Európai Bíróság elé utalják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.