Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Hangfelvétel készül a KRESZ-vizsgáról

Hangfelvétel készül mától a gépkocsivezetői szóbeli elméleti vizsgákon, hogy így szűrjék ki az esetleges korrupciót és a csalást – tájékoztatott Karancsi Zoltán, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) főosztályvezetője.

2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az után döntöttek erről, hogy lapunk feltárta: egész hálózat épült a jogosítványüzletre, és kétes körülmények között, két-háromezer euróért, tisztességtelen tolmácsok és oktatók közreműködésével tömegesen jutnak magyar vezetői engedélyhez többek között román állampolgárok. A hálózatot nemrég két román, a Magyarországon vizsgázók közé álnéven beépült fedett nyomozó buktatta le, az általuk felfedett bűnügy részleteiről a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tájékoztatta lapunkat. Az ügyben vizsgálatot indított a Nemzeti Nyomozó Iroda is, amelynek szóvivője, Bartha László azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva tegnap nem kívánt nyilatkozni.
*
A többnyire cigány, analfabéta jelentkezőket Romániában nepperek hajtják fel és hozzák hazánkba. A hálózat itteni emberei a vizsgára jelentkezéshez szükséges, több hónapos magyarországi lakhatásukat és munkahelyüket igazoló, hamis iratokkal várják őket. A szóbeli KRESZ-vizsga kérdéseit a felbérelt tolmács válaszolja meg helyettük, információink szerint esetenként 10-15 ezer forintért. A járműkezelési vizsgán körülbelül tízezer forint a fordítói tarifa, a gyakorlati vizsgán pedig – szintén pénzért – az oktató segíti a tanulókat.
Úgy tudjuk, a határ menti megyékbe szinte hetente szállítják mikrobusszal a magyar jogosítványra vágyókat, akiknek a két-háromezer eurós (540–810 ezer forint) díj kifizetése és néhány napos itt-tartózkodás után már csak az a dolguk, hogy hazatérve honosítsák vezetői engedélyüket. A magyar okiratnak különös a vonzereje, mert míg Romániában csak nyolc osztály elvégzése után lehet vezetői engedélyt szerezni, hazánkban ezt nem, csupán az írni és olvasni tudást szabják feltételül. A tolmács beiktatásával azonban annak sem kell kiderülnie, hogy a jelentkező analfabéta.
Mint megírtuk, Kolozs és Szilágy megyében tizenhét ember ellen indított eljárást a fedett nyomozók által feltárt jogosítványüzlet miatt a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Ketten közülük, Budai Radu és Varga János főszervezők nyolcmillió forinthoz jutottak, a pénzből a magyarországi dokumentumokat beszerző „munkatársaknak” is juttattak.
A jogosítványbotrány kirobbanása után a Nemzeti Közlekedési Hatóság úgy döntött, hogy a szóbeli vizsgákon történteket jegyzőkönyv gyanánt mától hangfelvétellel dokumentálja. Ezt a tanuló anyagához csatolják, és szükség esetén később ellenőrizni lehet – közölte lapunkkal Karancsi Zoltán főosztályvezető. Ha kiderül, hogy valaki bűncselekmény révén jutott jogosítványhoz, és erről jogerős bírói döntés is születik, akkor az engedélyt az okmányiroda visszavonja, a közlekedési hatóság pedig érvényteleníti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.