Libermant csalással, pénzmosással vádolják

Minden bizonnyal bíróság elé áll Izrael külügyminisztere, Avigdor Liberman csalás, pénzmosás, megvesztegetés, az igazságszolgáltatás akadályozása és bizonyítékok visszatartása miatt. A hangzatos kijelentéseiről ismert politikus tegnap támadásba lendült, és a rendőrfőnököt citálná a törvényszékre. Izraelben nem ő az egyedüli, akit felelős politikusként perbe fognak.

2010. 03. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Avigdor Liberman szerint a rendőrfőnök az ő ügyéről információkat szivárogtatott ki, így a legfelsőbb bíróságot arra kérte, hogy Dudi Kohent vizsgálják meg, hiszen ő nem beszélt senkinek erről az esetről, ám a sajtóhoz mégis eljutott valahogy „teljesen kifordított formában”. Libermant valószínűleg perbe fogja az országos főügyész, a Háárec napilap beszámolója szerint ez hetek kérdése. A politikust azzal vádolják, hogy több mint tízmillió sékelhez (kb. 510 millió forintot) jutott törvényellenesen, az ezekről írt vizsgálati anyagokat pedig megszerezte. A gyanú szerint Izrael korábbi fehéroroszországi nagykövete, Zeév Ben Árje adta át a dokumentumokat Libermannak, amelyet a diplomata részben el is ismert a rendőrségnek. A külügyminiszter azonban azt állítja, a szóban forgó borítékot megkapta, de nem nyitotta fel, nem is tudja, mi volt benne. Az ügy során azt is vizsgálja a rendőrség, vajon milyen kapcsolatban állt egymással Ben Árje és Liberman – korábbi rádiós kollégák és szovjet bevándorlók –, és milyen, eddig eltitkolt ügyei vannak a külügyminiszternek Minszkben. A politikus első külföldi útja Fehéroroszországba vezetett.
Izrael társadalmi berendezkedése sokban különbözik az európai országokétól, így a jogászoknak nagy a befolyásuk, és a legfőbb ügyész dönthet akár politikai kérdésekben is. Számos politikus került bíróság elé hivatali idejében, legutóbb Ehud Olmert miniszterelnök kényszerült lemondani az ellene felhozott korrupciós vádak miatt. Nem sokkal előtte Móse Kacav államfőt perelték be női alkalmazottak állítólagos molesztálásai miatt. A mostani miniszterelnök, Benjamin Netanjahu után is vizsgálódott a rendőrség, de bizonyítékok hiányában felmentették a korrupciós vádak alól 2000-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.