Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sokan félnek Athéntól

Románia, Törökország és Bulgária felé terjedhet el a legkönynyebben a „görög betegség” – vélik a szakemberek és a politikusok egyaránt. Georgiusz Papandreu görög miniszterelnök kifakadt európai kollégáira, mondván, katasztrófával fenyegető tömegpszichózist gerjesztenek.

2010. 03. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végzetes lehet a görög válság a Balkán-félsziget többi országaira nézve is – írja a szerb Vecserni Novoszti napilap. Románia, Törökország és Bulgária a legveszélyeztetettebb az utóbbi idők nagy volumenű görög beruházásai miatt. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a görög bankok leányvállalatainak sem, melyek mélyen beépültek a szomszédos országok bankrendszereibe. Részesedésük a macedón pénzpiacon 40, az albánon 35, a bolgáron 28, a románon 27, a törökön 25, míg a szerben 15 százalékos. A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet által leminősített négy vezető görög bank – a National Bank of Greece, az AlphaBank, az EFG Eurobank Ergasias és a Piraeus Bank – aktív szereplője a felsorolt pénzpiacoknak. A görög nemzeti bank tulajdonosa az Egyesült Bolgár Banknak, az EFG Eurobank Ergasias bolgár postabanknak. A Bloomberg gazdasági lap neves közgazdászokra hivatkozva attól tart, hogy a görög bankok nemcsak korlátozni fogják a hitelezéseket, de ki is vonhatják pénzüket leánybankjaiból. A Bloomberg elemzői szerint a balkáni országok megszenvedik a görög beruházások szükségszerű csökkenését is.
A bolgár Profit online újságban megjelent cikkében Steve Hanke, a baltimore-i Johns Hopkins University professzora a válság megoldására két lehetőséget vázolt fel. A piac jelenleg arra számít, hogy az EU segítséget fog nyújtani, és a válságot megfékezik. Ez az optimista verzió. A pesszimista szerint a kapott euróelőlegeket a görög bankok kivonják, és a határon kívülre helyezik el. Akkor a tőke elszivárgása pánikot fog kelteni az eurózónában. A közgazdászprofesszor írásában az okok között megemlíti, hogy nem ez az első válság Görögország történetében. Az ország függetlenségének 1832-ben történt elismerése után már válságba keveredett, és a XIX. században végig hitelezőinek ellenőrzése alatt maradt. A Törökországtól elszenvedett vereség után, 1897-ben vegyes bizottság felügyelte pénzügyeit. A XX. században a drachma a világ egyik leggyengébb valutája volt. A görög pénz nevéhez fűződik a világ hatodik legnagyobb hiperinflációja 1944 októberében, amely elérte a havi 13 800 százalékot. A neves közgazdász az AlphaBank főközgazdászára, Michael Maszukariszra hivatkozik, aki a Financial Timesnak február 12-én azt nyilatkozta, hogy országa strukturális problémákkal küzd, és Görögországé az utolsó „szovjet típusú” gazdaság a fejlett világban. Az írásban nem marad el neves közgazdászok bírálata sem. Említi a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stirlitz nevét, aki a görög kormány hivatalos tanácsadójaként szemet hunyt a külső háromszázmilliárd eurós adósságállomány felett.
A válság hamar nehéz helyzetbe hozta a tavaly októberben megválasztott miniszterelnököt, Georgiosz Papandreut, aki egyben a Szocialista Internacionálé elnöke is. A múlt héten a higgadtságáról ismert miniszterelnök kifakadt európai kollégái ellen, hogy „katasztrófát előidéző pszichózist” teremtenek.
Az ismert katasztrofális makrogazdasági adatok nem jelentik még a történet végét. Kiderült, hogy Görögország hamisította fiskális mutatóit. Tovább tetézte a bajokat, hogy kiderült, hogy a Goldman Sachsszal kötött megállapodás alapján készpénzhez jutottak úgy, hogy később kellett érte fizetni. Ez egy olyan könyvelői trükk, amelyben a pénzáramot azonnal el lehet számolni, de a jövőben jelentkező kötelezettségek eltűnnek a fiskális ködben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.