Vádat emeltek Borovszky ellen

Vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Hiller István vezette oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója ellen. Borovszky Tímea a vád szerint a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók felzárkóztatására szánt keretből akarta biztosítani munkatársa fizetésemelését. Hiller hallgat, a tárca közölte, a büntetőeljárás végéig nem bocsátják el Borovszkyt.

2010. 03. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság előtt kell felelnie Borovszky Tímeának, a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint ugyanis bűntettet követett el. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt emeltek vádat az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) esélyegyenlőségi főigazgatója ellen. A vádirat szerint Borovszky 2008 tavaszán jogtalan előnyként arra kérte a hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatókat segítő mentorprogram akkori igazgatóját (a vesztegetési botrányt kirobbantó Nagy Attilát), hogy az OKM által a program működtetésére átutalt összegből titokban 600 ezer forintot adjon át alkalmazottjának (információink szerint a titkárnőjének). Az ügy előzménye, hogy Borovszky korábban havi 50 ezer forintos fizetésemelést kért Hiller Istvántól beosztottjának, ám a havi 350 ezer forintos megbízási díjra vonatkozó javaslatot az oktatási miniszter nem találta megalapozottnak, és elutasította.
Ezután gondolta ki Borovszky, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására szánt pénzből kárpótolja titkárnőjét. Az ügyészség rámutatott: Borovszky beosztásából fakadóan az OKM-et képviselte a mentorprogramot működtető HÖOK a Hallgatókért Alapítvány támogatási szerződésével kapcsolatban, így hatásköre kiterjedt a pénzeszközök felhasználásának helyszíni ellenőrzésére és az alapítvány szakmai és pénzügyi beszámolójának elfogadására is.

*

A pénz átadására utasított szervezet működése jórészt Borovszky döntéseitől függött. Az ügyészség Borovszkyt tavaly októberben a hivatali visszaéléssel is meggyanúsította. A gyanú szerint a főigazgató még a vesztegetési ügy előtt, hivatali helyzetével visszaélve, 2007 őszén arra kérte a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány képviselőjét, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására átutalt 45 millió forintból pályázat nélkül 5 millió forintot juttasson el a Romaversitas Alapítványnak. Ez ügyben azonban az ügyészség mégsem emelt vádat Borovszky ellen. Az ügyészség 9 hónapig nyomozott, és fél év után gyanúsította meg Borovszkyt. A főigazgató vesztegetésért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
Megmarad Borovszky Tímea közszolgálati jogviszonya a büntetőeljárás végéig – közölte az OKM. Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, azaz az alkotmány értelmében senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg nem állapította meg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata – hangsúlyozta a tárca, hozzátéve, a vonatkozó közszolgálati jogszabályok alapján a büntetőeljárás jogerős befejezéséig nem szüntethető meg az eljárás alá vont köztisztviselő közszolgálati jogviszonya.
Megjegyzendő: Borovszkyt az oktatási tárca az ügyészségi eljárás idejére felfüggesztette állásából, ám mivel nem bocsátották el, így a főosztályvezető több mint egy éve munkavégzés nélkül kapja a fizetését, havi bruttó 556 600 forintot. A vesztegetéssel vádolt Borovszky tehát Hiller István jóvoltából az elmúlt egy esztendőben bruttó 6,62 millió forinttal lett gazdagabb úgy, hogy be sem kellett tennie a lábát a minisztériumba.
A Hiller-tárcát kényesen érintő botrány tavaly februárban robbant ki, amikor Nagy Attila, a hátrányos helyzetű diákok tanulmányait segítő, pénziány miatt leállt mentorprogram volt igazgatója az oktatási miniszternek és a sajtónak írt levelében számolt be a Borovszkyval kapcsolatos vesztegetési ügyről. Nagy szerint az ügy túlmutat az ügyészség által feltárt eseten. A miniszternek írt levelében azzal is megvádolta Borovszkyt, hogy esélyegyenlőségi főigazgatóként saját vagy közeli ismerősei érdekeltségébe tartozó cégeknek, alapítványoknak adott vagy adatott több millió forintos megbízásokat a hátrányos helyzetű diákok tanulmányaira elkülönített keretből. Lapunk adatgyűjtése során nagy összegű megbízásokra bukkant, amelyeket Borovszky vagy munkatársainak cégei nyertek el. Borovszky cége, a Res Judicata Bt. a Hiller-tárca háttérintézményétől, az Educatio Kht.-től kapott 2008-ban hárommillió forintot esélyegyenlőségi szakértésre. Minisztériumi munkatársa, Kadét Ernő az oktatási tárcánál betöltött állása mellett a Kállai Mária Egyesülettel, a Kadét-ÉP Terv Kft.-vel, és az Opre Bt.-vel jutott többmilliós megbízásokhoz, utóbbi cégben érdekelt volt harmadik kollégájuk, Bernáth Gábor is. Borovszky helyettese, Sárközi Gábor a Romaversitas Alapítványban érdekelt, annak oktatási szakértője. Az alapítvány 2007 végén az oktatási tárca javaslatára rendkívüli kormánydöntéssel 22 millió forintos támogatást kapott. Az oktatási tárca egyébként a bejelentés nyomán belső vizsgálatot indított, amelynek következményeként a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott, ám a minisztérium személyiségi jogokra hivatkozva a részletekről nem nyilatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.