A Lux ünnepi nagykoncertjeDebrecenben

Debrecen legendás, a hetvenes–nyolcvanas, majd stílusváltást követően a kilencvenes évek életérzését egyedien kifejezni képes együttese a Lux. A Kölcsey Központban ma estére meghirdetett koncerten a zenekart alapító hármasé – a Felkai, Tikász, Pikó trióé – lesz a főszerep, ám az alakulása óta eltelt negyven év minden stílusirányzatának felvonultatásához mások is társulnak.

2010. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lux zenekart Felkai Miklós, Pikó Sándor, Tikász Sándor 1969 végén alapította. A mai koncert egyik unikuma, hogy a kezdetektől Debrecenben élő s folyamatosan együtt dolgozó Tikász–Pikó duóhoz a mostani koncertre – illetve készülő CD-re és koncertsorozatra – újra csatlakozik Felkai Miklós, aki évtizedek óta profi fővárosi zenészként keresi kenyerét. Felelevenítik a kezdeteket jellemző instrumentális korszakot, a szövegekre nagy hangsúlyt fektető dzsesszrock korszakot, valamint a népdalokból építkező kompozíciók archaikus, lelkünk mélyéhez szóló spiritualitását, utóbbit az Ethnosphera című kitűnő lemez darabjainak újrajátszásával. E lemez kapcsán Pikó Sándor, a 12 dobon játszó zenész megjegyzi, hogy ők egyetértenek a keleti bölccsel, aki szerint „nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek”. Ami a zenekar számára azt jelenti, hogy az ősi dallamok mai hangszereken szólalnak meg. A természetben élő ember mitikus világélménye egy másik produkcióban, az Atlantisz-legendát feldolgozó performance-ban is megjelenik majd, ebben a hang- és fényeffektekkel is operáló részben Pikó Sándor nemcsak zenészként, de vizuális alkotóként is megmutatkozik. A Lux utolsó próbáján járva kiderül, a zenekar most is tartogat néhány meglepetést, részben új dalok, részben pedig két új hangszer formájában. A Csokonai-díjas zenekar mindezzel együtt közel másfél órás improvizációkban gazdag varázsvilágot ígér a péntekjüket erre szánó érdeklődőknek és rajongóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.