BKV-s korrupció: tagadás és beismerés

Az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai elevenébe vágott a Magyar Nemzet tegnapi, a BKV-botránnyal kapcsolatos újabb, a közlekedési cég volt vezérigazgató-helyettesével készült interjúja: a korrupciós vádakat továbbra is tagadják, perrel fenyegetnek, miközben részben beismerő nyilatkozatokat tesznek. A hűtlen kezeléssel gyanúsított Regőczi Miklós a Népszabadságban is azt állította, a BKV a koalíció kifizetőhelye volt. A Fidesz szerint a balliberális pártok mára végleg lebuktak.

2010. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bebizonyosodott, hogy az MSZP legfelsőbb vezetése súlyosan érintett a BKV-botrányban, és ma már nem vitatható: az MSZP– SZDSZ iparszerűen lopta ki a pénzt a cégből, a lehető legmagasabb szintű utasítások alapján – jelentette ki Répássy Róbert, miután lapunk és a Népszabadság is interjút közölt Regőczi Miklóssal, a közlekedési társaság volt vezérigazgató-helyettesével. A Fidesz jogi kabinetjének vezetője rámutatott, a napvilágra kerülő, egyre durvább BKV-s korrupciós ügyek megmutatják a szocialista–szabad demokrata hatalomgyakorlás lényeget: a közérdekek helyett a magánérdekek vezényelték a döntéseket. – Tagadhatatlan, hogy BKV az utóbbi húsz évben az MSZP–SZDSZ-kifizetőhelyeként működött, ahonnan talicskával tolták ki a közpénzt politikai utasításra. Az elmúlt években többfajta halmazállapotban lopták ki a pénzt a BKV-ból: hol szilárd módon nokiás dobozokban, hol folyékonyan, adalékanyag formájában, hol pedig légneműen, köddé vált alkalmatlan szocialista káderek és feleségek álfoglalkoztatása nyomán. Az MSZP végleg lebukott, hiszen kiderült: a párt elnöke személyesen is részt vett a pénz kitalicskázásában – szögezte le a fideszes politikus. Szerinte egyértelmű, hogy a két párt vezetői pénzbehajtó szervezetet működtettek a BKV-nál.
Regőczi Miklós lapunknak tegnap a BKV sokmilliárdos korrupciós botrányának újabb részleteit tárta fel, miután korábbi kollégái közül Balogh Zsolt és Antal Attila már vázolta, hogyan működtette kifizetőhelyként a BKV-t az MSZP és az SZDSZ. Regőczi szerint például Nyakó István pártszóvivő és felesége buszokat kért kölcsön pár alkalommal, és semmit nem fizettek a járművek használatáért. Nyakó, aki egyébként elismerte, hogy „buszokat kértek kölcsön hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásához” tegnap pártja nevében annyit közölt: „A leghatározottabban visszautasítjuk a Fidesz és a Magyar Nemzet közös lejárató kampányát.” A róla szóló állításokat szemét mondatoknak nevezte: – Kértem, és eszem ágában sem volt fizetni. Épp azért kértük a buszt, mert bérelni nem volt pénzünk – fűzte hozzá.
Regőczi Miklós a Népszabadságban lapunkkal egy időben megjelent interjújában is megerősítette: „valóban az MSZP–SZDSZ-koalíció kifizetőhelye volt a BKV”. A szocialistákhoz közel álló napilapnak még arról is beszélt, hogy Demszky Gábor szomszédjaként a BKV-hoz vezérigazgató-helyettesi pozícióba került Olti Ferencnek miként pótoltatták ki „kevésnek tartott” fizetését, vagy Dancs Gábor, az azóta a fővárosi képviselőségről lemondott SZDSZ-es tanácsnok azért fordult a cégvezetés ellen, mert „elfelejtették” megkötni az általa kért sokmilliós szerződéseket. – Előfordult, hogy meg kellett duplázni pótmunka címén a megbízásokat, míg a négyes metró egyik állomását szokásos technikájukkal 600 millió forintért terveztették át – közölte Regőczi.
Demszky Gábor főpolgármester a legújabb fejleményekre reagálva közölte: „megteszem a szükséges jogi lépéseket”. – A BKV-nál lobbistáim nem voltak, így sem azokon keresztül, sem személyesen nem közvetítettem kérést vagy kívánságot – fűzte hozzá.
Demszkyt azonban már többen cáfolták, amikor a BKV-ügyben ugyancsak gyanúsított főpolgármesteri főtanácsadót, Mesterházy Ernőt, illetve az SZDSZ-es volt igazgatósági elnököt, Tóthfalusi Györgyöt „lobbistaként” nevezték meg, akárcsak a Hagyó Miklós melletti embereket, a szintén gyanú alatt álló Lelovics Ottót és Horváth Évát.
Regőczi Miklós lapunkban említést tett a balliberális pártokhoz közel álló médiumokkal, a Hócipővel, a Klubrádióval és a Nap-keltével kötött szerződésekről is, amelyek miatt a BKV jelenlegi vezetése feljelentést tett. Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere lapunknak elmondta: a volt vezérigazgató-helyettes állításával ellentétben semmilyen „szívélyességet” nem tettek a BKV-nak húszmilliós szerződésükért, amelyből végül csak a felét kapták meg. – Reklám- és PR-szerződésünk alapján folyamatosan lehetőségük lett volna hirdetni, én egy külső helyszínen felvett sajtótájékoztatóra emlékszem – mondta Gyárfás. Az ügyben név szerint említett Verebes István egykori műsorvezető közleményében mocskolódásnak nevezte, hogy ő a kifizetett közpénzekért, fiának készülő filmje BKV-s támogatásáért cserében bármikor is „jól kérdezett” volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.