Zsivótzky: rúd helyett kalapácsvetés

2010. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt hiszem, a rúdugrás sokkal inkább passzolt volna az alkatomhoz. Erős volt a felsőtestem, keskeny a csípőm, hosszú a lábam, a 190 centis magasságommal, hoszszú karjaimmal magasan fogtam volna a rudat, és ruganyosságban sem sokan vették fel velem a versenyt. A súlypontom helyből felugrásnál nyolcvan centit emelkedett. Még azt is elhiszem, hogy átugrottam volna a hat métert – vallott annak idején Zsivótzky Gyula, s bizony nagy kérdés, mire jutott volna a rúdugrásban. De kalapácsvetésben, amihez szerinte nem igazán volt tehetsége, megnyerte az 1968-as mexikói olimpiát, előtte 1960-ban Rómában, majd 1964-ben Tokióban ezüstérmes lett az ötkarikás játékokon, 1962-ben győzött az Európa-bajnokságon, pályafutása alatt kétszer javított világcsúcsot.
Az itthon az évszázad atlétájának választott, és a nemzet sportolói közül is kihagyhatatlan, két és fél évvel ezelőtt elhunyt Zsivótzky Gyuláról tegnap jelent meg lapunk főmunkatársa, Kő András A kalapácsvető aratása című könyve.
A visszaemlékezésekből kirajzolódik előttünk a nagy bajnok életútja a gyerekkori csínytevésektől kezdve, amikor Kisbéren nem kis riadalmat keltve szabadon engedte az ott fellépő vándorcirkusz medvéjét. Megtudhatjuk, hogy kővel harminc méterről eltalálta a tyúkot, de a baromfiudvar sereglete fellélegezhetett, nem rájuk pályázott. Az első kalapácsát gyerekként ő maga fabrikálta egy ócska vasgolyóbisból és acélsodronyból, s a helyi legelőn könyvből sajátította el az alapokat. Egy harminckét képből álló sorozat segítségével, ami az 1948-as londoni olimpián győztes Németh Imre mozgását mutatta be. Tatai gimnazistaként aztán a helyi edzőtáborban már testközelből csodálhatta a két nagy elődöt, Németh mellett a Helsinkiben aranyérmes Csermák Józsefet, hogy aztán később, Mexikóvárosban a két, számára fájdalmas ezüst után őt is megkoronázzák. A sors itt elégtételt szolgáltatott neki, az ötödik sorozatban elért 73,36 méteres dobásával, nyolc centivel győzte le a szovjet Klimet. A világcsúcsait azonban többre tartotta, azt mondta, az olimpián született eredmény nem mindig igazságos. 1965-ben Debrecenben javította meg először a rekordot, 73,74-re, de a pályán csak ötvenméteres szalag volt, és a hitelesítéséhez egy hosszabbért a Tiszántúli Vízügyi Igazgatósághoz kellett szaladni. Három évvel később Budapesten még két centivel megtoldotta a világcsúcsát. „A mozgás nem a legjobb, lényegesen lehet még javítani” – írta a naplójába.
(Kő András: A kalapácsvető aratása. Apriori International, Budapest, 2010. Ára: 5000 forint.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.