Nyúlárnyék

Sehol a világon nem olyan kedvezőek az ökológiai feltételek a spárga termesztéséhez, mint Magyarországon. Támogatja az állam a telepítést, magasak a felvásárlói árak, a termés kilencvennyolc százaléka külföldre kerül, Európában szinte kapkodnak a magyar spárga után. Kérdés, hogy tudunk-e élni a páratlan lehetőséggel.

Farkas Adrienne
2010. 05. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt 11-kor másodszor indulnak neki az idénymunkások a végtelenbe futó, feltöltött spárgasoroknak a hirtelen jött, égető májusi forróságban. A meleg és az eső megtette a hatását, napi 10–12 centit nő a spárga, mire végeznek, szinte kezdhetik a munkát elölről. A spárga feltöltésére szolgáló úgynevezett bakhátat tükörsimára lapogatták, a szedők kezében vakolókanál és egy spárgaszedő szerszám, amely leginkább egy nagyobbacska csavarhúzóra emlékeztet.
Sokan a maguk készítette szerszámra esküsznek, egy öttömösi ezermester szerint nincs hatékonyabb alkalmatosság erre a célra, mint a Riga motor kiselejtezett kipufogójából készített szedőlapát.
A technológia a következő: figyelni kell, hol emeli meg a földet a kibújni készülő spárgafejecske, megbontani körülötte a talajt, lenyúlni egészen a tövéig, és pontosan ott letörni vagy a speciális késsel kivágni, ahol a gyökérből kihajt. Csonk nem maradhat, mert az visszaveti a többi hajtás növekedését, és fertőzés forrása is lehet. Ha kint van a spárgasíp, a földet el kell simítani a vakolókanállal, hogy a következő hajtás felszínre törekvése is jól észrevehető legyen, a kiemelt sípokat meg takargatni, nehogy nap érje őket.
A spárgaföldeken szezonban a szó szoros értelmében éjt nappallá téve dolgoznak: a fehér színű spárgának – régi magyar nevén csirágnak – a fény a legnagyobb ellensége. Bármilyen kevés napsütés éri, azonnal lilás színt vesz fel. A magyar és a német piacokon a lilulás súlyos minőségi hibának számít, a nagykereskedők azonnal leárazzák az ilyen árut, az sem zavarja őket, hogy a zöldség ízét nem befolyásolja a szín. A franciák kifejezetten a bájosan lila spárgafejeket kedvelik.
Hogy érthető legyen: az, amit megeszünk, a spárga zsenge, megvastagodott hajtása, a síp a szár, a rajta lévő pikkelyek a levélkezdemények. A növény rendszertani neve, az Asparagus officinalis a görög aszparagosz (fiatal hajtás, nyél) jelentésű szóból származik. Ha a spárga fiatal hajtásait azonnal le nem szedik, kibontja a leveleit, és cserjécskévé fejlődik, a lila színt a később zölddé váló klorofill okozza.
A zöld spárga termesztése egyszerűbb és olcsóbb, nem kell takargatni, nincs szüksége bakhátra, de az idő itt is számít: ha kivirágzik a feje, selejtté válik. Éppen ezért mindenütt olcsóbb a zöld spárga, mint a fehér, kivéve Magyarországot, ahol azonos áron árulják őket. Bár a felvásárlói ára a zöld spárgának alacsonyabb.
Szedés után a sípokat a lehető leghamarabb háromfokos vízzel sokkolják, hogy életfolyamatai leálljanak. A magyar spárga 96–98 százaléka Nyugat-Európában találja meg a vásárlóit. A könnyű, löszös talaj ideális a termesztésre, szép egyenes sípok teremnek, a sok napsütésnek köszönhetően hetekkel hamarabb és sokkal dúsabb ízűen, mint tőlünk nyugatabbra. Mivel a németek, svájciak és franciák csak addig veszik a magyar spárgát, míg meg nem jelenik a saját termésük, a magyarországi termesztők vastag, egyik felén fekete nedvességfogó és hőszigetelő fóliával takarják le a bakhátakat, így már március elején kezdődik a szezon, amely nyár elejéig is kitart, de akkor a fólia világosabb fele veri vissza az addigra már túl forró napsugarakat. Régen június 20. volt a spárga Lőrinc-napja, amely után már romlik a minőség, ma az a nap az utolsó, mikor az átlagos felvásárlói ár 200 forint alá esik, ezután a földeken marad a zöldség, mert nem érdemes tovább fizetni a szedőket.
A legszigorúbb ítészek, a Magyar Gasztronómiai Társaság tagjai szerint az országban a legjobb spárgát Tengelicen termeszti Buják Imre, a Tenkop Rt. elnöke. Mautner Zsófia, Magyarország legismertebb gasztrobloggere e héten azt írta: „Ha időmilliomos lennék, azonnal indulnék Tengelicre. Azért kerekednék fel, hogy szerezzek híres tengelici spárgát. Sőt mi több, vinnék magammal még főzőlapot is, a leszüretelt zöldséget pedig ott helyben, a spárgaföldön el is készíteném.”
A legendás tengelici spárga csak elvétve kapható magyarországi piacon (ahogy említettem, a termés túlnyomó része külföldre, illetve a magyar luxuséttermek séfjeinek serpenyőjébe kerül).
Büszke és elégedett emberre számítunk, de Buják Imre találkozásunk első pillanatában sokkol, ahogy a spárgasípokat szokás: elege van. Abbahagyja. Az ültetvényt, amelyet látunk, kiszántatja, a maradék táblákat átadja német partnereinek, és a maga részéről befejezi a spárgázást.
Indoka pedig az, hogy nem kínlódik tovább a munkaerővel. Nincs ember, aki van, csak kelletlenül dolgozik, meg az adminisztráció is bonyolult, mire megszokták a kék könyvet, újra változott a törvény, most elektronikus úton kell bejelenteni az alkalmi munkavállalókat. Buják Imre úgy számolja, hogy összköltségének felét teszi ki alkalmi munkásainak a bére, de így sincs elég ember.
– Egyszerűbb segélyért sorban állni – mondja –, mint a tűző napon dolgozni, pedig a spárgaszedés nem fizet rosszul.
Száz forint a bér kilónként, egy szorgalmas munkás „meg tud szedni” egy nap 8–12 ezer forintot is. Igen ám, de manapság az a divat, hogy ha a munkavállaló úgy számolja, megvan az ötezer forintja, veszi a kalapját és hazamegy. Mit bánja ő, hogy a spárga kidugja a fejét, és ha nincs, aki azonnal leszedje, nem kilogrammonként tízeurós luxusáruként várja a séfeket a bécsi nagybani piacon, hanem ajándékba adják a környékbeli óvodáknak, hogy a kicsiknek legyen mit undorodva kipiszkálniuk a tányér szélére.
A helyiek ugyanis csak szedik, nem eszik a spárgát. A parasztemberek szerint „a zöldséget egye a nyúl meg az úr”, talán innen származik a spárga népi elnevezése: nyúlárnyék.
Kivételek azért vannak. Az egyik keményen dolgozó spárgaszedő asszony profikat megszégyenítő hozzáértéssel magyarázta, hogyan kell gyengéden karamellizálni a zsenge spárgafejeket. Közben gyors és tökéletes mozdulatokkal pattintotta le a sípokat a gyökérről pontosan a tövüknél.
Az első spárgaültetvényeket 1993-ban német közreműködéssel telepítették Tengelicen, s az első két évben – míg a telepítés termőre nem fordult – a falubeliek kijártak Németországba megtanulni a szedést. A legjobb években volt úgy, hogy 180 idénymunkás spárgázott… Ma jó, ha 11 összejön egy nap. Buják Imre azon bosszankodik a legtöbbet, hogy teljesen elszoktak attól, hogy megoldják a felmerülő problémákat. Vannak, akik csak állnak és várnak, míg oda nem jön valaki.
A kilencvenes években telepített ültetvények lassan kiöregednek, a legtöbb vesződséget a dús gyökérzet okozza, nem lehet tovább géppel megművelni (a tárcsák elvágnák a gyökereket). Buják Imre a maga részét ősszel tényleg kiszántatja. Természetesen továbbra is marad spárgaültetvény Tengelicen, de a terület bérlője – és javarészt a haszonélvezője – már német lesz.
Pedig Buják Imrének sincsenek értékesítési gondjai: a 400-500 tonnás termésért sztárséfek vetélkednek, de mikor a haszonról kérdezzük, csak legyint. Mint ahogyan legyintett mindegyik termesztő, akit megkérdeztünk.
Talán szégyen tisztességes, kemény munkával jól keresni?
Magyarországon minden spárgával foglalkozó ember Fehér Béláné, a Kecskeméti Kertészeti Főiskola tanárának könyveiből tanulta meg a szakma fogásait. A tanárnő megkerülhetetlen szaktekintély, aki nem érti a termesztők körében tapasztalható elégedetlenséget, hiszen a spárga megbecsült zöldségféle, mindig eladható, és általában azonnal fizet az átvevő. A spárgázással foglalkozó dél-magyarországi falvakban ezekben a hetekben folyamatosan járnak házról házra a felvásárló teherautók, pakolják és azonnal fizetik az árut. A halványított, vagyis a fehér spárga átlagos felvásárlói ára 2000–2009 között – kisebb visszaeséssel – jócskán a kilónkénti négyszáz forint felett maradt, az idén kora tavasszal 1000 forint fölött mozogtak a kilónkénti árak, április 15. körül 600-700 forintért háztól is elvitték – azonnali fizetéssel – a nagykereskedők a spárgát. Május eleje óta 400 forint körüli a felvásárlási ár – természetesen minőségtől függően. Sok termesztő maga viszi a sárgarépa nagyságú sípokat az éttermeknek vagy a bécsi nagybani piacra, ahol a hazai felvásárlási ár sokszorosát is megkapja érte.
Az a kisujjnyi méretű, kissé már kivirágzott és erősen fás minőség, amely a magyar szupermarketek polcain hervadozik – amelyhez mi, magyarok hozzá vagyunk szokva –, 50 forintért került a felvásárlók teherautójára, mi pedig még néhány napja is megfizettük az 500-600 forintot egy fél kilóért! Állítólag a magyaroknak nincs másra igényük (bár kétségtelen, hogy a piacokon lehet látni ragyogó minőségű árut is).
Fehér Béláné évtizedek óta gyűjtötte az adatait, amelyek szerint egyhektárnyi, jól karbantartott spárgaültetvény három-négy millió forint árbevételt is hozhat a tulajdonosának egy szezonban. Nagyjából hatvan százalékot tesznek ki a költségek, tehát egy háromhektáros ültetvény jó megélhetést nyújthat egy családnak.
Ennek a zöldségnek az a legnagyobb előnye, hogy a rossz minőségű, alig valamire alkalmas homokos talajt kedveli, ha alaposan trágyázzák, locsolják és megóvják a betegségektől, Dél-Magyarországon akár a világ legjobb minőségű sípjait termi. Bár hazánkban több száz éve ismerik a spárgát, igazi karrierje a hatvanas években kezdődött háztáji zöldségként a maiaknál jóval kisebb igényű és gyengébb hozamú fajtákkal, olyanokkal, amelyeket a mama és a tata is tudott gondozni a kert végében.
A modern, nagy hozamú fajták a rendszerváltozás után jelentek meg – szinte mindegyik Fehér Béláné bábáskodásával. Ő tesztelte, mely fajták felelnek meg leginkább a magyar viszonyoknak. A kilencvenes évek második felében hatalmas állami támogatással ösztönözték a spárgaültetvények telepítését, aztán az unióba való belépésünkkel ez a lehetőség megszűnt. Emiatt a magyar ültetvények jelentős része lassan kiöregszik. Jó hír, hogy az idén telepítéstámogatás igényelhető az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, amely az összköltségnek akár az 50-60 százalékát is kiteszi! A spárgapalánták nevelési ideje hat hét, aki tehát most belevág, ősszel palántázhat, és két év múlva biztos jövedelmet tudhat a magáénak.
Fehér Béláné szerint meggondolandó, hogy az évek óta eladhatatlan meggy helyére nem volna-e érdemes spárgát telepíteni. A jelenlegi 1600–1800 hektáros termőterület és az évenkénti 3000 tonnányi első osztályú exportminőségű spárgatermés – úgy tűnik – korlátlanul bővíthető volna. A 10–12 év alatt kiöregedő ültetvények helyére csak húsz év múlva telepíthető újra spárga, Nyugat-Európában már alig van újra termésbe állítható terület, mi tehát ebből a szempontból is előnyben vagyunk.
Tengelicről Öttömösre utazunk, ebben a 800 fős csongrádi faluban ugyanis, aki él és mozog, legalább ötven éve spárgázásból él. Útközben azonban megállunk a varázslatos császártöltési pincesornál nézelődni, fényképezni, élvezni a májust. Egy pincét találunk nyitva, kérünk egy fröccsöt.
– Kövidinkából jöhet? – kérdezi a kocsmárosné.
Perceken belül megérkezik, hűvös, párás, gyöngyözik benne az ezerféle gyümölcsíz, a szóda valódi vastag falú üvegből spriccel. Varázslatos!
– Nem nagyon lesz már kövidinka – mondja az aszszony a dicséretre –, nincs, aki megművelje. A kadarka régi magyar fajta, mi nagyon szeretjük, de nem lehet géppel közé menni, oda ember kell, itt terem lent – mutatja, és megrogyasztja a térdét, hogy értsük, amit mutatni akar. – Nem kapni embert, nincs, aki csinálja! Ki fogják mindet szántani!
– Azt akarja mondani, hogy könnyebb segélyért sorban állni, mint a szőlőben izzadni?
– Pontosan.
Meg sem lepődik a kérdésen.
Öttömös polgármestere, Batta Ferenc több mint 20 éve vezeti a falut, nem az a fajta, aki irodában ülve beszélget, máris megpirosította a nap, látszik, hogy most, a spárgaszezonban egész nap a földeken van, hiszen az ő családjának is ez az egyik bevételi forrása. Gyorsan a kezembe nyom egy receptfüzetet, amelyben majdnem száz spárgaétel készítési módja olvasható. Egész évben bújják az internetet, hogy a június eleji spárgafesztiválra frissítsék a kiadványt. Kapok egy könyvet a száz éve önálló Öttömös történetéről is, benne természetesen külön fejezet szól a spárgatermesztésről. És már megyünk is megnézni a polgármester büszkeségeit, az egyéves spárgamagoncokat, amelyeket olyan krémfinomságú homokba ültettek, hogy az idegenek el sem hiszik, hogy nem a Karib-tengerből hozatták ide. A község egyik legnagyobb spárgatermesztője Szentkúti Magdolna, akivel csak úgy lehet beszélgetni, ha csatlakozunk hozzá a munkában, mert egy percre sem állhat meg. Éppen a földekről behozott spárgát sokkolják hideg vízzel, ha kell, jégdarával, a gazdasszony húshőmérővel a zsebében jár-kel, a jeges vízben pihenő hatalmas spárgasípok közül időnként kikap egyet, és megméri a síp belső hőmérsékletét.
Mínusz 17 fok, nem rossz – mondja, és már szalad is tovább, mert az üzemben dolgozó asszonyoknak valami megoldandó gondjuk akadt. Itt most nincs munkaerőhiány, a munkaügyi központ segít alkalmi munkásokat találni. Ugyanis az öttömösiek inkább kijárnak Németországba és Hollandiába spárgát szedni. Az itthoni fizetés tízszeresével és gázzal fűtött spárgaföldekről szóló történetekkel térnek haza. A régebben korlátlanul rendelkezésre álló romániai alkalmi munkások manapság szintén inkább nyugaton próbálnak szerencsét. Az itthon maradt munkásoknak az üzemben az a feladatuk, hogy 16 minőségi osztály szerint válogassák szét a termést. Életemben nem láttam olyan, már-már illetlenül hatalmas és vaskos spárgasípokat, mint amilyenek Svájcba indulnak Öttömösről.
– Tudja, hogy aki sok ilyen spárgát eszik, annak sok szeretője lesz? – kérdezi kajánul Batta Ferenc.
– A polgármester úr mennyit eszik?
Válasz helyett Heibl István magyarázza el, hogyan működik az általa kidolgozott első hazai fejlesztésű, számítógép vezérelte válogatógépe.
– Tetszés szerinti méretre állítható 12-féle méretcsoportban, ha minden lapát meg van pakolva, óránként 8500 darabot tud kiválogatni. Nekünk a legjobb eredményünk óránként 200 kiló volt.
A gép szín szerint még nem tudja osztályozni a spárgát, ez a következő fejlesztési lépés, addig is az aszszonyok végzik el ezt a munkát – csoda, hogy le nem fagy a kezük.
Öttömösön a termelők összefogtak annak érdekében, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a közeli ásotthalmi felvásárlói szövetkezet nyomott árainak, de az igazi értékesítési biztonságot a megbízható svájci partner jelenti.
Bár Öttömöst is sújtja a gazdasági recesszió,

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.