időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Anelka: mosoly, szünet

Novák Miklós
2010.06.30. 22:00

Hollandiát leszámítva bukdácsolnak az európai futball nagyhatalmai a világbajnokságon, amin nem kell megrökönyödnünk, hiszen a jó rajt nem garancia a végső győzelemre. Franciaország azonban, ha Mexikó és Uruguay úgy akarja, már el is bukott. A sztárokkal teletűzdelt gárda rosszul viseli a kudarcokat. Ennek csalhatatlan jeleként Raymond Domenech szövetségi kapitány megsértéséért a csapat nehézfiúját, Nicolas Anelkát kizárták a keretből.

Platini és a „sógor”. Nem egyedi, hogy valakit fegyelmezetlenség miatt menet közben, a vb-n zárnak ki hazája csapatából. Meglepő módon ebben a németek járnak az élen. Az talán már csak legenda, hogy 1934-ben azért küldték haza Sigmund Haringert, mert a bronzmérkőzésre utazván megszegte a belső utasítást, s tej helyett narancslét kortyolgatott a vonaton. Az viszont már a jól dokumentált történelem része, hogy 1986-ban Franz Beckenbauer azért zavarta haza a cserekapus Uli Steint, mert paprikajancsinak nevezte őt, 1994-ben pedig Stefan Effenbergnek kellett idő előtt távoznia, amiért „bemutatott” a német szurkolóknak. A franciáknak is akadt már egy pikáns esete. 1982-ben az okozta Jean-Francois Larios vesztét, hogy összeszűrte a levet Michel Platini nejével. Larios az első csoportforduló után csomagolhatott, ám mivel Platini a bronzmeccsen nem léphetett pályára, visszahívták, s végig is játszotta a találkozót.


Nicolas Anelka olyan szavakat használt, amelyek teljességgel elfogadhatatlanok a Francia Labdarúgó-szövetség, a francia futball és az általa őrzött értékek számára. Miután pénteken értesült a csütörtöki Franciaország–Mexikó mérkőzés szünetében történt incidensről, Jean-Pierre Escalettes, a szövetség elnöke Patrice Evra csapatkapitány társaságában megkérte Anelkát arra, hogy kérjen elnézést Raymond Domenechtől. A Chelsea csatára nem volt hajlandó erre, ami után az elnök a szövetségi kapitánnyal és a küldöttség vezetőivel egyetértésben megkérte arra, hogy hagyja el a keretet – áll a francia szövetség szombati közleményében.
S hogy mi történt az ominózus meccs szünetében? Domenech alaposan lemarta Anelkát, amiért nem tartotta be a taktikai utasításokat, ám a csatár nem maradt adós a válasszal. Egy labdarúgócsapat öltözőjében más a megszokott hangnem, mint mondjuk egy irodalmi felolvasóest teaszünetében, elképzelhetjük, Anelka miket mondhatott. Erre persze még található mentség, hirtelen felindulásból mással is megesett már, hogy olyan csúszott ki a száján, amit később megbánt. Ám Anelkától mi sem áll távolabb, mint a megbánás. A kamerák rögzítették kaján vigyorát, amivel lecserélését követően nyugtázta csapata 2-0-s vereségét Mexikó ellen, majd még kettőt alhatott a történtekre, de még akkor sem akaródzott azt mondania: bocs. Inkább vállalta a kizárást, s magyarázatként így hablatyolt: „A sajtóban megjelentek nem az én szavaim. Nem tagadom, viharos beszélgetést folytattam a kapitánnyal, de ez az öltözőben történt, fültanúi csak a csapattársaim és a stáb tagjai voltak. Az elhangzottaknak nem lett volna szabad kijutniuk az öltözőből. Nem tudom, kinek állt érdekében így tálalni a történteket, de biztos vagyok abban, hogy nem valamelyik csapattársam volt. Nem állt szándékomban gyengíteni a válogatottat. A keretből való kizárásomat elfogadom, és sok szerencsét kívánok a csapatnak Dél-Afrika ellen.”
Anelka viselkedése annál inkább érthetetlen, mert bármily furcsa, most szerepelt először világbajnokságon. A 31 éves, immár 71-szeres válogatott csatár ugyan már 1998 tavaszán, 19 évesen bemutatkozott a válogatottban, ám a hazai rendezésű vb-re Aime Jacquet Guivarc’h és Dugarry mellett a fiatal támadók közül Henrynak és Trezeguet-nek szavazott bizalmat. A vb után a Jacquet-t váltó Roger Lemerre beválogatta, a 2000-es Eb-aranyérmes csapatnak tagja volt, 2001 novemberében azonban kikerült a keretből. Egyetlen meccset leszámítva pontosan négy évre, 2005. novemberig. Pedig a 2002-es vb-kudarc után – a franciák rúgott gól nélkül estek ki – már Jacques Santini irányította a válogatottat. Anelka szolgálataira ő sem tartott igényt. A 2004-es Eb-n ismét leszerepelt a gall csapat, Santini helyett ekkor nevezték ki Raymond Domenechet. Aki szintén óvatos volt a forrófejű csatárral, mert bár visszahívta a keretbe, a 2006-os vb-re nem vitte ki. Anelka valószínűleg Trezeguet-nek köszönheti, hogy alapember lett. Ha a Juventus csatára berúgja a tizenegyest az Olaszország elleni döntőben, talán ma is ott van a keretben, ám Domenech nem tudta megbocsátani ezt a hibát.
Pedig neki is tisztában kellett lennie azzal, hogy Anelka időzített bomba. Kiváló képességeit mindenki elismeri, ám nem csupán a szakmai előmenetel indokolta, hogy gyakran az egyik idényről a másikra klubot váltott. Azután, hogy 1997-ben a Paris Saint-Germaintől az Arsenalba igazolt, megfordult a Real Madridban, párizsi kitérővel a Liverpoolban, a Manchester Cityben, a Fenerbahcéban, a Bolton Wanderersben, s 2008 óta a Chelsea játékosa.
Igazi zsoldos, akinek ha kitelik a becsülete, vagy ha ő maga jobb lehetőséget szimatol, továbbáll. Ám a válogatott más. E példa is azt mutatja, az egység, a közösségi szellem itt pótolhatatlan. Cseppet sem véletlen a franciák szétesése. Anelka botrányának voltak előzményei. Gallas a vb előtt nyíltan kifogásolta, hogy nem ő a kapitány, majd megsértődött a francia sajtóra; a társak – éppen Anelka, valamint Ribéry – állítólag folyamatosan Gourcuffot cikizték, s Zinedine Zidane sem véletlenül olvasott be a csapatnak az első két forduló között.
A franciák önmagukat emésztették fel. Négy év múlva, vagy már 2012-ben az Európa-bajnokságon újra megpróbálhatják. Biztosan Domenech, s valószínűleg Anelka nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.