időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Átvilágítják az expó szerződéseit

Thurzó Katalin
2010.06.24. 22:00

Részletes vizsgálat vár a sanghaji expón való magyar részvétel szerződéseire és több tíz millió forintos kifizetéseire az elkövetkező időszakban. Arra is fény derülhet, miért került több mint ötvenmillió forintba az a dekorációs pályázat, amelynek nyomán néhány egyetemista festette ki a pavilon központi elemeként kiállított gömböcöt, összesen egymillió forintos díjért cserébe.

Hamarosan alapos vizsgálat alá vonja a kormány a sanghaji világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatos szerződéseket és kifizetéseket Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos vezetésével. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által az expóra elköltött több mint hárommilliárd forintot tételesen elszámoltatják, s így kiderül, a teljesítések arányban álltak-e a kifizetett összegekkel – tudta meg lapunk a kormányzati kommunikációs államtitkárságtól.
Mint azt többször megírtuk, a világkiállításon való megjelenésre az előző kormány nem sajnálta a magyar adófizetők pénzét az utóbbi években. A több milliárd forintra rúgó költségeket a számtalan kritikát kapott magyar pavilon nem tükrözi, ám a pályáztatás, tervezés és kivitelezéskor több, a balliberális holdudvarhoz köthető cég jutott jövedelmező megbízáshoz. Ebben nagy szerepe volt az expómegjelenést kezdettől felügyelő, napjainkra pozícióját vesztett Huszty Andrásnak, a még Medgyessy Péter volt kormányfő által a magyar–kínai kapcsolatok felügyeletére kinevezett miniszterelnöki megbízottnak.
Bizonyára az sem kerüli el az elszámoltatást végzők figyelmét, hogy az év elején tizennégy felsőoktatási intézményben egy dekorációs pályázatot írtak ki, amelyben a diákoknak a pavilon központi elemeként felállított matematikai talányt, a gömböc egyméteres változatát kellett kipingálniuk. Az egyébként kevés helyen, nem túl feltűnően meghirdetett pályázatban a kreativitásért járó díjazásra tízszer százezer, vagyis összesen egymillió forintot szántak a szervezők. Ez azért érdekes, mert az expóval kapcsolatos kommunikációra több mint 330 millió forintot elköltő Genexpo 2010 Kft. csak a gömböcdekorálás népszerűsítésére több mint ötvenmillió forintot kért el a magyar államtól. Vagyis nem tudni, hogy az alig huszonöt jelentkező között szétosztott egymillió forintnyi fődíjon túl pontosan mire fordítják a maradék 49 milliót. (Ebből az összegből állítólag Sanghajban is meghirdetik a kínaiak körében eleddig jórészt értetlenségbe ütköző mértani test dekorálásának lehetőségét.)
A MeH átadás-átvételekor született jegyzőkönyvből egyébként arra is fény derül, hogy a kancellária márciusban külön kifizette a Sanghajban bérelt magyar pavilonnak helyet adó kockaépület mintegy 89 millió forintos díját, ez a tétel ugyanis az offshore hátterű Genexpo 2010 Kft. 3,2 milliárdos üzemeltetési költségvetésébe már nem fért bele.
A jegyzőkönyv azt is igazolja, hogy a MeH vállalkozói szerződések alapján – szakmai tanácsadás, illetve az előkészületekben való részvétel címén – olyanoknak fizetett ki több millió forintot az utóbbi években, akik az expó főbiztosaként tevékenykedő Huszty András közvetlen munkatársai, azaz állami alkalmazottak voltak a kancellárián. Egyikük, Szunomár Ágnes Kína-szakértő – aki több konferencián Huszty tanácsadójaként tartott előadást a sanghaji előkészületekről – 2006-tól máig bruttó 7,8 millió forintot kapott a MeH-től, noha a jelentés szerint 2008 óta és jelenleg is gyesen van.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.