Átvilágítják az expó szerződéseit

Részletes vizsgálat vár a sanghaji expón való magyar részvétel szerződéseire és több tíz millió forintos kifizetéseire az elkövetkező időszakban. Arra is fény derülhet, miért került több mint ötvenmillió forintba az a dekorációs pályázat, amelynek nyomán néhány egyetemista festette ki a pavilon központi elemeként kiállított gömböcöt, összesen egymillió forintos díjért cserébe.

2010. 06. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan alapos vizsgálat alá vonja a kormány a sanghaji világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatos szerződéseket és kifizetéseket Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos vezetésével. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által az expóra elköltött több mint hárommilliárd forintot tételesen elszámoltatják, s így kiderül, a teljesítések arányban álltak-e a kifizetett összegekkel – tudta meg lapunk a kormányzati kommunikációs államtitkárságtól.
Mint azt többször megírtuk, a világkiállításon való megjelenésre az előző kormány nem sajnálta a magyar adófizetők pénzét az utóbbi években. A több milliárd forintra rúgó költségeket a számtalan kritikát kapott magyar pavilon nem tükrözi, ám a pályáztatás, tervezés és kivitelezéskor több, a balliberális holdudvarhoz köthető cég jutott jövedelmező megbízáshoz. Ebben nagy szerepe volt az expómegjelenést kezdettől felügyelő, napjainkra pozícióját vesztett Huszty Andrásnak, a még Medgyessy Péter volt kormányfő által a magyar–kínai kapcsolatok felügyeletére kinevezett miniszterelnöki megbízottnak.
Bizonyára az sem kerüli el az elszámoltatást végzők figyelmét, hogy az év elején tizennégy felsőoktatási intézményben egy dekorációs pályázatot írtak ki, amelyben a diákoknak a pavilon központi elemeként felállított matematikai talányt, a gömböc egyméteres változatát kellett kipingálniuk. Az egyébként kevés helyen, nem túl feltűnően meghirdetett pályázatban a kreativitásért járó díjazásra tízszer százezer, vagyis összesen egymillió forintot szántak a szervezők. Ez azért érdekes, mert az expóval kapcsolatos kommunikációra több mint 330 millió forintot elköltő Genexpo 2010 Kft. csak a gömböcdekorálás népszerűsítésére több mint ötvenmillió forintot kért el a magyar államtól. Vagyis nem tudni, hogy az alig huszonöt jelentkező között szétosztott egymillió forintnyi fődíjon túl pontosan mire fordítják a maradék 49 milliót. (Ebből az összegből állítólag Sanghajban is meghirdetik a kínaiak körében eleddig jórészt értetlenségbe ütköző mértani test dekorálásának lehetőségét.)
A MeH átadás-átvételekor született jegyzőkönyvből egyébként arra is fény derül, hogy a kancellária márciusban külön kifizette a Sanghajban bérelt magyar pavilonnak helyet adó kockaépület mintegy 89 millió forintos díját, ez a tétel ugyanis az offshore hátterű Genexpo 2010 Kft. 3,2 milliárdos üzemeltetési költségvetésébe már nem fért bele.
A jegyzőkönyv azt is igazolja, hogy a MeH vállalkozói szerződések alapján – szakmai tanácsadás, illetve az előkészületekben való részvétel címén – olyanoknak fizetett ki több millió forintot az utóbbi években, akik az expó főbiztosaként tevékenykedő Huszty András közvetlen munkatársai, azaz állami alkalmazottak voltak a kancellárián. Egyikük, Szunomár Ágnes Kína-szakértő – aki több konferencián Huszty tanácsadójaként tartott előadást a sanghaji előkészületekről – 2006-tól máig bruttó 7,8 millió forintot kapott a MeH-től, noha a jelentés szerint 2008 óta és jelenleg is gyesen van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.