időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Az olvasó az alfa és az ómega

Pósa Zoltán
2010.06.17. 22:00

Tegnap este véget ért a 81. Ünnepi Könyvhét, résztvevői az alapító, Supka Géza szellemében ünnepelték a kortárs magyar irodalmat a Vörösmarty téren, illetve az Andrássy úti Írók boltjánál. Idén a helyszín kiegészült a Váci utcával és a Deák Ferenc utcával. Öt napon át 152 pavilonból kínálta 400 könyvheti újdonságát mintegy 250 itthoni és határon túli könyvműhely, s csak a fő helyszínen is több mint ezer szerző dedikálta műveit. A vidéki rendezvények közül sikeres volt a debreceni, a balatonfüredi könyvhét, utóbbi díszvendége Szőcs Géza kulturális államtitkár volt.

Szombaton és vasárnap, a 81. Ünnepi Könyvhét két leghangsúlyosabb napján, főként a kora délutáni órákban tetőzött a tömeg. Csodálatos légkört teremt az írók találkozása azzal, aki nélkül (Lázár Ervint idézve) a legszebb mese is szomorúan árválkodik, a legmívesebb verssor is úgy bukdácsol, mint a szárnyaszegett madár. „Ne felejtsétek, az olvasó az ómega és az alfa” – intette pályatársait az újkori novella- és meseirodalom kiemelkedő képviselője.
A varázslathoz hozzátartozik, hogy a Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek a Vörösmarty térre alkotók, egyszerre olyan sokan, ahogyan az év folyamán ez máskor nem lehetséges. A különféle korosztályok békés együttélését példázta többek között, hogy a Fiatal Írók Szövetsége kiadója, a Ráció sátránál szignálta Óraköltemények című képverskötetét Papp Tibor, az avantgárd költészet nagy öregje, a Párizsban megalakult Magyar Műhely egyik alapítója. Szépen illusztrált füzetében óra formában írt versek szólnak az idő hatalmáról és az idő legyőzéséről. Drámákkal jelentkezett két közismert költő, az egykori ’56-os hős, Buda Ferenc és a középnemzedék képviselője, Fazekas István. Buda Ferenc Színre szín című kötetét a Holnap, Fazekas István drámáját, a Kis Károlyt a Hungarovox rendezte sajtó alá.
A Széphalom Könyvműhelynél dedikált Mezey Katalin a Bolygó pályák, Kapecz Zsuzsa a Pillantás a tengerre és Vári Fábián László, a Jég és korbács című kötet költője. Nagy sorok álltak Szőcs Géza sátra előtt, aki vasárnap délután dedikálta a Tasso Marchini és Dsida Jenő című könyvét a Szent István Társulat pavilonjánál. Sólyom László köztársasági elnök Egy elnökség lenyomata című kötetének vasárnap délutáni dedikálásakor nagy sor kígyózott a Vörösmarty téren, és sokan kértek kézjegyet Jókai Annától a Szegény Sudár Anna című regényének hetedik kiadására a Széphalom-sátornál.
Tavaly újdonság volt, idén is sikeresnek bizonyult a könyvek éjszakája nevű, utcabállal színesített rendezvény. A hangulatos gyertya- és neonfényháttér előtt szombaton éjjel számosan zarándokoltak el Czakó Gáborhoz, aki a CzSimon kiadásában megjelent Misztikai ösvény – Titkos könyv című kötetét dedikálta. Sokan vették tíztől éjfélig Csender Levente Fordított zuhanás című elbeszéléskötetét a Magyar Napló portájánál, ahol a legsikeresebbnek a Magyar Napló-antológiák, Az év versei 2010, Az év novellái 2010, Az év esszéi bizonyultak, és fogyott a Rím Kiadó gondozásában évente megjelenő Arcok és énekek című nagy merítésű versantológia is. Úgy tűnik, a könyvek éjszakáját nemcsak a varázsos hangulat, hanem a vásárlások miatt is érdemes folytatni.

Szép magyar könyv díjak. Az idei könyvhéten a tavalyi termést értékelő Szép magyar könyv díj gyermekkönyvek kategóriájában az elismerést Jakabosné Kovács Judit Kerekítő (Naphegy Kiadó) című kötete érdemelte ki. Az ismeretterjesztő könyvek közül Stemlerné Balog Ilona Történelem és fotográfia (Osiris) kötetét díjazta a zsűri. A tankönyvek kategóriájában Csajági Sándor és Fülöp Ferenc Fizika 9. című könyve, a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványa kapta a Szép magyar könyv díjat. A tudományos művek kategóriájában az elismerést Merkl Ottó és Víg Károly Bogarak a pannon régióban című könyve kapta. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke különdíjában Karczag Ákos és Szabó Tibor Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei című könyve (Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió) részesült.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.