időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Jobb év vár a légitársaságokra?

Hírösszefoglaló
2010.06.17. 22:00

Világszinten már nyereséges lehet az idén a légi közlekedés, miközben az európai légitársaságok 2010-ben is veszteségeket szenvedhetnek el – közölte a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) hétfőn megjelent előrejelzésében. A Reuters hírügynökség nyomán a Magyar Távirati Iroda által közzétett elemzésben az IATA azt prognosztizálja, hogy az ágazat szereplőinek összesített nyeresége 2,5 milliárd dollár lehet 2010-ben. Legutóbbi, márciusi prognózisában még 2,8 milliárd dolláros veszteséget valószínűsített a szervezet. Giovanni Bisignani, az IATA vezetője szerint a világgazdaság a korábban vártnál gyorsabban kapaszkodik ki a válságból, s a légi forgalom már viszsza is tért a krízis előtti szintre. Az ágazat így 2007 óta először ismét nyereséges lehet.
A világ nagy térségei közül Európa az egyetlen, ahol veszteséggel zárhatnak a légitársaságok, főként a gazdaság gyengesége miatt. A kontinens vállalatait az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt korlátozások is sújtották, a nyári szezon sikerét pedig a sztrájkok veszélye fenyegeti – mondta az IATA vezetője a berlini ILA nemzetközi légi közlekedési szakmai vásáron. A személyszállításban 7,1, a teherszállításban 14 százalékos bővülést vár világszinten az IATA. A profit az ázsiai–csendes-óceáni térségben működő társaságoknál lehet a legnagyobb, összesen 2,2 milliárd dollár, míg az észak-amerikai légitársaságok 1,9 milliárd nyereséget érhetnek el. Afrikában 2002 óta először zárhat nyereséggel – 100 millió dollár összesített profittal – az ágazat.
A légi közlekedés nyereségességét veszélyeztető tényezők közül első helyen a túlkapacitást említette az Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség vezetője. Az idén 1340 új gépet szállítanak le a gyártók a légitársaságoknak, és ebből csak 500 darabot rendeltek a flották frissítésére, az elöregedett repülők cseréjére – mondta Bisignani, aki szerint az ágazat szereplőinek a jövedelmezőség javítására kellene törekedniük, és nem a piaci részesedés növelésére.
A második fő kockázati tényezőt „a realitásoktól elszakadt” alkalmazotti állomány béremelési követelései jelentik. Veszélyeztetik az ágazat talpra állását a partnerek – a repülőtereket működtető cégek és a légiirányító hatóságok – szolgáltatásainak drágulása, az esetleges adóemelések és a kőolaj árának ingadozása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.