időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Napi sajtószemle

MN
2010.06.23. 22:00

THE WALL STREET JOURNAL
Az amerikai pénzügyi körök vezető lapjának hírportálján megjelent cikkében Leos Rousek azt emeli ki a szlovákiai választások eredményével kapcsolatban, hogy egy jobbközép koalíció megalakulásával Szlovákiának piacbarát kormánya lenne, amely képes lehet helyrehozni az utóbbi időben megromlott szlovák–magyar kapcsolatokat. Ez különösen annak fényében igaz, hogy a kormánynak a Híd – Most politikusai is tagjai lesznek.


Economist.com
Az új pártok sikere jelzi, hogyan viszonyulnak a választók Robert Fico populista és nacionalista stílusához – olvasható a londoni globális hetilap internetes írásában. „A csehekhez hasonlóan a szlovákok is új pártokba vetették bizalmukat. Mindazok megkönnyebbülnek majd, akiket aggasztott Fico rámenőssége és a jogrendhez való lezser hozzáállása”.


CNN
Ezentúl homoszexuálisok és magyarok uralják majd az államot, úgyhogy nagyon szépen köszönöm – idézte Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezérének a választási eredmények közzététele utáni ironikus megjegyzését az amerikai hírtelevízió. „Mint láthatják, nem vagyok összetörve, csupán
a szlovákok miatt aggódom” – tette hozzá.


Danas.rs
Martonyi János külügyminiszter a belgrádi napilapban szombaton megjelent interjújában azt hangsúlyozta, hogy Budapest a magyar közösség kulturális és nyelvi identitásának megőrzéséhez ragaszkodik; az emberi és állampolgári jogok koncepciójáról van szó, „ennek abszolút semmi köze területi és határkérdésekhez”.


THE TIMES
Szaúd-Arábia átengedné légterén az izraeli légierő repülőgépeit, ha azok az iráni nukleáris létesítmények elleni támadásra indulnának – írta a konzervatív brit lap amerikai katonai forrásokra hivatkozva. Izrael és Szaúd-Arábia a kettejük közötti feszültségek ellenére „egyaránt gyűlöli” az iráni rezsimet, és mindkét ország tart az iráni nukleáris fejlesztési törekvésektől – áll a cikkben.
Az újság szerint támadás esetén az izraeli gépek több hullámban indulnának útnak, és valószínűleg átrepülnének Jordánia és Irak felett is.


iol
A portugál hírportál is megemlékezett egy 25 évvel ezelőtti eseményről: június 12-én Portugália és Spanyolország képviselői aláírták a szerződést, amelynek révén a két ország csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez. Az egyik főszereplő, az akkori portugál szocialista kormányfő, Mário Soares mára egyértelműen csalódott Európában. Még a volt jobboldali államfő, António dos Santos Ramalho Eanes is keserűen mondta, hogy az EU-nak továbbra is csak gazdasági tervei vannak, de az alapítók egyetlen eredeti célját sem váltotta valóra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.