időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Romokban rejtőzködő ókor

Klementisz Réka
2010.06.09. 22:00

Városszéli kirándulóhelyből rehabilitált romkert, majd régészeti park. A több mint száz éve alapított Aquincumi Múzeum 2011 nyarára a közép-magyarországi régió egyik legjelentősebb látványosságává, régészeti örökségturisztikai látogatóközponttá bővülne. A napokban bemutatták a 300 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló Pannonia provincia program tervét.

Kevés európai nagyváros dicsekedhet három történelmi központtal, még ha Budapest imázsában a budai Vár és a pesti belváros mellett eddig nem is jutott kitüntetett szerep a legősibb részletnek. A közelmúltban világörökségi rangra jelölték a római határvonal, a limes magyarországi szakaszát, benne az egykori tartományi székhelyet, Aquincumot.
Bár a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincumi Múzeum a 2005-ben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően az utóbbi években már látogatóbarát korszerűsítéssel, új kiállítóépülettel igyekezett felzárkózni az elvárásokhoz, a múzeum ókori gyűjteménye mára milliós tételre növekedett, és infrastruktúrája nem állja ki az idők próbáját – foglalta össze a 33 millió forint erejéig fővárosi, illetve 300 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló Pannonia provincia program időzítésének okait Demszky Gábor főpolgármester az új látogatóközpont terveinek bemutatóján.
A beépítendő új területeken szűk évig tartó előkészületek után már április elején megkezdődött a régészeti feltárás. Előkerült az aquincumi polgárváros déli falának szakasza, a városfalon kívüli első épület oszlopokkal díszített fala és az egykori észak–déli főút több rétege is. Szezonalitás helyett egész éves nyitva tartás, munkahelyteremtés, turisztikai bevételek növelése – sorolta a program kiemelt céljait Benedek Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa, hozzátéve: a támogatási szerződést a felek a napokban írják alá.
Az Aquincum Múzeum igazgatója, Zsidai Paula ismertetője alapján a projekt ötvözi az antik elemeket és a modern technikát. Újjáépítenének egy római lakóépületet, a régi városfal vonalát követő fogadófalat emelnének, a gyerekeknek római játszóteret létesítenének és virtuális élménytér hozná közelebb az ókor szellemiségét a ma emberéhez. A kiviteli terv csak a régészeti feltárások befejezése után készülhet el, de a tervek szerint az új komplexum 2011 július 1-jén már fogadhatja az első látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.