Szaporodó panaszok

Bár az Európai Parlament múlt héten elrendelte, hogy ezután bővebb tájékoztatást kell közölni egyes termékekről, általános vélemény szerint az EU ennél jóval többet tehetne, ugyanis a címkékre vonatkozó uniós előírásokkal szemben egyre szaporodnak a kifogások.

2010. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bővebb tájékoztatást kell adni a jövőben egyes termékekről – határozott az Európai Parlament, amelynek képviselői múlt héten úgy döntöttek, hogy a hűtőszekrényeken, mosógépeken és sütőkön ezután bővebb tájékoztatást kell közölni a készülék energiafogyasztásáról. Korábban az EP Áder János és Glattfelder Béla magyar néppárti képviselők több módosító javaslatát is elfogadta a méz- és méztermékek címkézéséről. Az indítványt a képviselők azért tették, mert egyre gyakoribbá vált, hogy a mézfeldolgozók az európai mézhez olcsóbb, de gyengébb minőségű, importált mézet kevernek. A címkén eddig csupán annyit kellett feltüntetni, hogy a méz az EU-ból és unión kívüli országokból származó méz keveréke, ami félrevezethette a fogyasztókat. A gyártók – a beszerzési költségek csökkentése érdekében – ugyanis sokszor Kínából származó mézet használnak, ami messze nem tiszta, ellentétben például az Argentínából származóval.
A gyakorlat miatt az olasz élelmiszer-ipari szövetség 2007-ben már panaszt tett az Európai Bizottságnál, ám ennek egészen mostanáig nem lett következménye. Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos most viszont a kezdeményezés mellé állt, sürgetve, hogy a mezőgazdasági termékeken lévő címkék tartalmazzák a termelési helyre vonatkozó adatot is. Gondok akadnak a vegyipari termékek címkézésénél is. A szocialista Herczog Edit nemrég azt tudakolt az Európai Bizottsághoz intézett kérdésében, hogy az EU tervezi-e a mosóporok összetételére vonatkozó hiányos szabályozás megváltoztatását. A képviselő annak nyomán fordult a bizottsághoz, hogy több mosóporra is panasz érkezett, mivel – mint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy korábbi vizsgálata ezt igazolta – majd minden második termék tíz százaléknál nagyobb mennyiségű konyhasót tartalmaz, sőt a nátrium-klorid aránya gyakorta meghaladja az ötven százalékot is. A magas konyhasó-koncentráció többnyire mérsékelt mosóanyag-tartalommal párosul, ami a termékek tisztító hatását is megkérdőjelezi.
Lapunk azzal a kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy nem tartja-e furcsának, hogy számos árun éppen a legfontosabb információt, vagyis az áru nevét nem tüntetik fel. Példaként említettük a fogkrémtubusokat, amelyeken több esetben éppen a termék neve nem található meg. Válaszában Fréderic Vincent bizottsági szóvivő lapunkhoz eljuttatta a kozmetikai termékek címkézésére vonatkozó, 1976-os irányelvet, amely részletesen felsorolja, mit kell tartalmaznia a címkének. A kötelező információk között „csak” a köznév nem szerepel.
Az Európai Parlamentben hamarosan szavaznak az élelmiszercímkékre vonatkozó szabályok módosításáról. Ennek értelmében a címkéknek az energiatartalomról, a tápanyagértékről és a származási országról is tájékoztatniuk kell a jövőben a vevőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.