Kísérlet nigériai gyerekeken

Az amerikai legfelső bíróság engedélyezte, hogy nigériai családok bepereljék a Pfizer gyógyszergyárat, mivel az állítólag engedélyezés előtt álló gyógyszert adott gyermekeiknek, amitől legalább ötvenen meghaltak. A tizennégy éves történetnek máig ható, súlyos következményei vannak.

2010. 07. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkétezer ember halt meg az 1996-os agyhártyagyulladás-járvány következtében az észak-nigériai Kano város környékén. A helybéliek szerint az amerikai gyógyszergyár a járvány kitörését követően megjelent a túlzsúfolt kórházban, ott a beteg kisgyerekek közül kiválasztott egy csoportot, akiket két részre osztott. Az egyiket az engedélyezett gyógyszerrel kezelte, a másik pedig az engedélyre váró Trovan nevű antibiotikumot kapta. A gyermeküket elveszítő családok beadványában az szerepel, hogy a Pfizer korábban nem tesztelte a Trovant embereken, az állatkísérletek pedig azt mutatták, hogy mellékhatásként súlyos szövődmények alakulhatnak ki, amelyek májkárosodással vagy csontdeformálódással járnak. Az amerikai gyógyszergyárnak szüksége volt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyére a Trovan külföldre viteléhez, amelyet meg is kapott. Az új gyógyszer beadását követően a helyi orvosok szerint a 200 páciens közül több mint ötvenen meghaltak, sokan megvakultak, megbénultak vagy agykárosodást szenvedtek.
A gyógyszergyár tagadja a történteket, szerinte 11 haláleset történt, a szerrel kezelt gyerekeknél pedig jobb volt a túlélési esély, mint a többiek körében. A tizennégy éve húzódó ügyben fontos fordulópont volt a legfelső bíróság döntése, amely elutasította a Pfizer tiltakozását, így a hozzátartozók perelhetik az óriáscéget az Egyesült Államokban. A cég egyébként korábban 75 millió dollárt fizetett a nigériai hatóságoknak, hogy abból fizessék ki az esetleges kártérítési igényeket, minthogy a Trovant valóban nem törzskönyvezték a kérdéses időpontban. 1998-ban az FDA felnőttek számára megadta a szernek az engedélyt, később ezt a májkárosodást okozó mellékhatása miatt csak sürgősségi felhasználásra szigorította. Az Európai Unióban a Trovan 1999 óta tiltott, s Nigériában sem törzskönyvezték.
A súlyos eset következményei máig éreztetik hatásukat. Az agyhártyagyulladás-járvány és az azt követő botrány miatt sok szülő fél a külföldi gyógyszerektől és segítőktől, így Észak-Nigériában a gyermekbénulás elleni oltásban sok állam nem vett részt. Az aggódókat tovább szította néhány helyi prédikátor, akik szerint az oltás arra szolgál, hogy sterilizálják a mozlim asszonyokat. Minthogy sok gyerek nem kapta meg a vakcinát, Nigéria északi részén terjed a betegség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.