Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Nagykövetek igazgatják Szófia útját

Miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Eurostat vizsgálni fogja a tagországok költségvetését, és ezen belül elsőnek Bulgáriáét, hétfőn Olli Rehn biztos Brüsszelben fogadta Szimeon Djankov bolgár miniszterelnök-helyettest, pénzügyminisztert.

2010. 07. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimeon Djankov próbálta megvédeni a bolgár büdzsé sarokszámait, amiért az pontatlan volt, és magyarázatot adott, miért kell a bolgár parlamentnek felülvizsgálnia idei költségvetését. A korrupció és a szervezett bűnözés ellen küzdő Bulgária az unió fekete báránya volt éveken át, ezt a szerepet idén rövid időre Görögország vette át északi szomszédjától. A mostani vizsgálat hatására ismét a balkáni országra figyelt fel az európai közvélemény. Az eddig az orosz „nagy testvérhez” igazodó bolgár politika most Washington és Brüsszel bizalmát igyekszik elnyerni. Igyekezetét jól mutatja a beszámolót követő optimista pénzügyminiszteri nyilatkozat: „Brüsszel nem fogja meghúzni a fülünket”.
Bulgáriának nemcsak kívülről, belülről is fogják kezét. Az Európai Unió nagykövetei és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök megegyeztek abban, hogy havi szinten rendszeresítik személyes találkozóikat. A véleménycseréken a legaktívabb az amerikai, a francia és a soros elnökséget képviselő spanyol nagykövet. A francia nagykövet, Etienne de Poncins a bolgár igazságszolgáltatást tartja a szervezett bűnözés elleni fellépés leggyengébb láncszemének. A médiában tett nyilatkozataiban a bolgár igazságszolgáltatás reformját tartja a legsürgetőbbnek. Kiemeli, hogy a bolgár újgazdagok nagyobb állami védelmet kapnak, mint a hivatalnokok.
Az amerikai nagykövet, James Warlick – akinek a felesége az Egyesült Államok szerbiai nagykövete – kinevezésének harmadik hónapjában nyíltan kimondta, hogy a bírók tanácsa felett fekete felhők gyülekeznek. Kísértetiesen megismételte elődjének hat évvel ezelőtti lépését, amikor az akkori amerikai nagykövet a bírák ezerfős konferenciáján úgy fogalmazott, hogy az ügyészség munkája a szervezett bűnözéssel szemben nem hatékony, annak már gazdasági ágazatai vannak, képviselőik mentelmi joggal parádéznak. A nyilatkozat hatására Nikola Filcsev akkori főügyész, akit azóta gyilkosságok megrendelésével vádolnak, azonnal elhagyta a termet. Az amerikai kormány nemrég kinyilatkozta, hogy támogatja Bulgáriában speciális bíróságok létrehozását, amelyek kimondottan a korrupcióval és szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyeket vizsgálják. Szakértőket küldenek az országba a rendszer kidolgozására.
Amikor az Egyesült Államok szófiai nagykövete megszólal, az orosz nagykövet, Jurij Iszakov tüntetően hallgat. Valahányszor Moszkvának valami mondanivalója akad a burgaszi Lukoil olajfinomítóval, a belenei atomerőművel, a Déli Áramlat, a Burgasz– Alexandropolis vezetékek építésével kapcsolatban, akkor átruccan Bulgáriába az energetikai miniszter, Szergej Smatko, vagy a Gazprom főnöke, Alekszej Miller, avagy Moszkvába indul valamelyik bolgár miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.