Beázik a pécsi repülőtér

A pécsi légibázis élete az elmúlt időszakban nem volt felhőtlen: a négy éve átadott repülőteret üzemeltető cég ügyvezetőjétől egy belső vizsgálat által a cégnél feltárt szabálytalanságok miatt tavaly köszöntek el, a minap pedig a főépülettel kapcsolatos súlyos, a működést is veszélyeztető műszaki problémák kerültek napirendre. A fővállalkozó ígéri, kijavítják a kivitelezői hibákat.

Bóka Máté Ciprián
2010. 08. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécs repülőtere négymilliárd forintjába került a városnak, főépülete azonban több helyen is beázik, s a falakról, lámpákról is csepeg a víz, sőt a számítógépes rendszernek helyet adó épületrészben is utat talált magának. Legutóbb pedig félszáz műszaki hibáról szóló jegyzőkönyvet vettek fel. A városvezetés szerint a jelzett problémákra a kivitelező nem reagált, így elképzelhető, hogy perre mennek. Halmos Péter, az Air Horizont Nonprofit Kft. jogi képviselője szerint a főépület életveszélyes, a javításokat elvégzik, ám ennek költségeit érvényesíteni kívánják az épület felhúzásában részt vevő felekkel szemben.
A fővállalkozó cég, a Viv Zrt. termelési igazgatója, Bujdosó Sándor a Pécs TV-nek nyilatkozva túlzónak ítélte az életveszélyes minősítést, hozzátéve: már válaszoltak is az ügyvédi irodától kapott hibajegyzékre.
Véleménye szerint az abban felsoroltakból nem derül ki, hogy az épület életveszélyes lenne, ellenben elismerte, hogy „itt-ott” vannak beázások, és egyes helyeken a fuga- és csempejavításra is sort kell keríteni. Szerinte azonban ezek nem gátolják a működést, s a hibák egy részét már kijavították, ugyanakkor bizonyos problémák orvoslása tervezői feladatot is igényel.
Mint mondta, a jegyzékben szereplő beázások nyolcvan százalékának kijavítását vállalták, illetve, ahol szükséges, ott a burkolatok rekonstrukcióját is elvégzik, várhatóan már augusztusban.
Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint a cég eljárása felháborító volt, hiszen a nyilvánossághoz kellett fordulniuk annak érdekében, hogy előrelépés történjen a már jelzett problémák orvoslásáért. Pécs a légibázis működtetésébe befektetőt szeretne bevonni, több érdeklődő is van a repülőtérre, velük folyamatosan zajlanak a tárgyalások – tette hozzá Nagy Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.