Andor biztos hallgat a cigányokról

2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti francia nagykövetség előtt és Európa számos országában ma tiltakozó akciókat szerveznek a Franciaországban élő bolgár és román cigányok erőszakos kilakoltatása ellen. Az illegális cigány telepek kilakoltatása ellen tiltakozik az ENSZ, a Vatikán, az Amnesty International és számos emberjogi szervezet, miután Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, háromszáz illegális roma tábort zárat be október végéig.
Lapunk tavaly február 27-i számában adott hírt arról, hogy Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős korábbi cseh uniós biztos „mély aggodalmának” adott hangot, amiért szerinte elsősorban Magyarországon „a romák szervezett rasszista erőszak célpontjává váltak”, amit a politikai populizmus, a gyűlöletbeszéd és a médiahisztéria táplál. Amikor a Európai Bizottság elnökéhez fordultunk az ügyben, Jose Manuel Barroso elnök hivatala közölte: „az Európai Bizottság akár eddig, a jövőben is egyértelműen állást foglal a gyűlöletbeszéd és a rasszista erőszak ellen, történjék az bármikor és bárhol”.
Lapunk ezért most Andor László kabinetjét – emlékeztetve elődje, Spidla elítélő nyilatkozatára – megkérdezte, miért hallgat most az uniós biztos.
Kérdéseink érezhető zavart keltettek, és egymásnak ellentmondó válaszokat kaptunk a válaszadási határidőre. Végül Cristina Arigho szóvivő csütörtökön 23 óra 18 perckor küldte át a feltett négy kérdésre adott választ. Első kérdésünk arra vonatkozott, hogy Andor biztos mind ez idáig miért nem ítélte el a francia kormány által az illegális táborokban élő romák ellen elrendelt erőszak alkalmazását. A válasz szerint biztosok működnek együtt a kérdésben, a helyzetet elemzik, de ezt nem a médián keresztül teszik. Arra a – második – kérdésünkre, vajon a hallgatás oka netán az, hogy Andor László úgy gondolja, az egyénektől kiinduló erőszak inkább elítélendő a kormány elleni erőszaknál, azt a választ kaptunk, hogy a törvényszegőknek felelniük kell tettükért.
Arra a kérdésünkre, hogy Párizst már sok nemzetközi és helyi szervezet elítélte, de Andor nem, a felelet az volt, hogy a biztos szeptember 27-én szemináriumot rendez a romák gazdasági helyzetéről és társadalmi integrálásáról, amelyre bennünket is szeretettel meghívnak.
Arra az utolsó kérdésünkre pedig, hogy az említett nyilatkozatában míg Magyarországot is megemlíti, ahol erőszakkal léptek fel a romákkal szemben, de nem Franciaországot, ahol rendőr romát ölt és cigányokat deportálnak, a válasz az volt, hogy „augusztusi nyilatkozata tényeket rögzít”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.