Engedményt várnak a kurdok Ankarától

Robbanás történt egy kisbuszban Délkelet-Törökországban, a detonációban nyolcan meghaltak. A térségben kurd lázadók számos alkalommal hajtottak végre pokolgépes támadásokat – írta az MTI. A népszavazás körüli események azt mutatják, hogy bár Ankarának foglalkoznia kell a kurdkérdéssel, erre alig van esély.

2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délkelet-Törökországban, a kurdok lakta területeken az elmúlt hétben több támadást intéztek rendőrök ellen, jóllehet a Kurd Munkáspárt (PKK) augusztus 13-án az alkotmányreformról tartott népszavazás miatt tűzszünetet hirdetett meg. A PKK bejelentette, hogy a kurd szakadárok leteszik a fegyvert, ha Törökország elfogadja az autonóm régiók spanyolországihoz hasonló modelljét. „A népszavazási eredmények azt mutatják, hogy a kurd identitást felvállaló csoporttal foglalkozni kell a kurdkérdés megoldása érdekében” – állt az alkotmánymódosítást támogató voksolás után a Radikal napilapban. Az említett területen ugyanis bár az igenek győztek, a részvétel nagyon alacsony volt, mégpedig vélhetően a Béke és Demokrácia Párt (BDP) bojkottfelhívása következtében. Faik Bulut kurd író figyelmeztette is Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt, hogy a tűzszünet lejárta előtt vegye elő a kurdkérdést, így bizonyítva elkötelezettségét a béke iránt.
Igen ám, de a BDP szerint a béketárgyalások közvetítője a PKK és annak bebörtönzött vezetője, Abdullah Öcalan kellene legyen, erről pedig Ankara hallani sem akar, ellenben tegnap olyan tanácskozást tartottak a Hürriyet napilap szerint, amelyen épp a PKK további elszigeteléséről egyeztettek. A megbeszélésen szó volt arról a tervről is, amelyet a BDP határozott el a bojkott sikerét követően. A kurd párt ugyanis egyhetes iskolai bojkottot szorgalmaz a kurd iskolákban, ezzel hívná fel a figyelmet a kurd nyelvű oktatás szükségességére. A sajtó szerint valószínűtlen, hogy a kormány egyeztetésre készülne a kurdokkal, vagy kedvezne nekik az új alkotmányban. A másik oldal is érzi ezt, s nem véletlen, hogy a tűzszünet idején kilenc PKK-tag halt meg összecsapásokban. Az egyikük, Beytullah Özkan temetésén mintegy 40 ezer ember vett részt. A koporsónál a BDP helyi elnöke tartott beszédet, amelyben Özkant mártírnak nevezte, a tömeg pedig bosszút esküdött haláláért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.