Erdőtüzek és pestis pusztít Bolíviában

A bolíviai földreformbizottság (INRA) bejelentette, hogy kiosztanak csaknem 116 ezer hektárnyi parlagon heverő földet helyi indián közösségek és más föld nélküli parasztok között. Az elnök ugyanakkor aggódhat, mivel az országban az aszály miatt erdőtüzek pusztítanak, és felütötte a fejét a pestis is.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiosztandó öt birtok két ellenzéki tartomány területén található: négy Santa Cruzban, egy pedig Beniben. Juan Carlos Rojas, az INRA vezetője két indokot nevezett meg a szervezet sajtótájékoztatóján: a tulajdonosok több trükkel megpróbálták kijátszani az államot és az INRA-t is, és a kormány is adós maradt a földosztás ígéretének maradéktalan teljesítésével. A földosztás bejelentése ismét nehéz körülmények között történt, akárcsak 2006 májusában, amikor az első bolíviai indián elnök, Evo Morales már nem tudta tovább halasztani választási ígéreteinek teljesítését. Most egyebek között a már nem első aszályos évszak miatt keletkezett erdőtüzek következtében fáj az ajmara indián államfő feje, amelyek eloltásához már a korábbi ősellenségtől, Chilétől kellett segítséget kérnie. Sőt Brazília és Argentína is a szomszédos ország segítségére sietett. Eddig több mint kétmillió hektárnyi erdőt pusztítottak el a lángok, és szerdán 508 helyen égtek az erdők.
Csakhogy nem csökken az aszály és a hőség, ezért a szeptember is újabb megpróbáltatásokat ígér. De ha eloltják is az összes tüzet, még mindig marad elég problémája a kormánynak, ugyanis az erdőtüzek miatt bizonyos betegségek jobban terjednek. A közegészségügyi hatóságok már be is számoltak több (fertőző) betegség megjelenéséről és terjedéséről: a torokgyíkról, az új influenzáról, kötőhártya-gyulladásról, súlyos légúti fertőzésekről, dengue-lázról és bőrgyulladásról. A legrosszabb még hátravan: a főváros, La Paz közeli településen egy 14 éves fiú bubópestist kapott és szerdán meg is halt, másik három beteget még kezelnek. A kormány kénytelen volt kiterjeszteni a riadókészültséget La Paz tartomány egész területén. A természettel való küzdelmen kívül a politikai nehézségek sem könnyebbek: az eddig Moraleshez hű „ezüsttartomány”, Potosí is felelevenítette a több mint száz éve lezártnak hitt föderalizmus gondolatát, és újabb kényszerhelyzetbe hozta a továbbra is pénzügyi nehézségekkel küszködő kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.