Értékelhetetlen szaktudás

Sokszor pesti bérházak emeleti lakásában, a szükséges tárgyi és oktatói feltételek nélkül zajlik az ápolók, gyógymasszőrök, szakaszszisztensek és más egészségügyi dolgozók képzése.

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végzősök tudása gyakran értékelhetetlen, amióta ez a feladat kikerült az iskolarendszerből, s a képzést üzleti vállalkozások végzik. Tehát már nemcsak az a baj, hogy kevés az egészségügyi szakdolgozó, hanem az is, hogy egyre kisebb a tudásuk.
Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke lapunknak elmondta: gyakran sokkal rövidebb a képzés az elvárhatónál, kevés és nem megfelelő a gyakorlati oktatás. Van olyan szakma, amelyet a nemzetközi ajánlások szerint körülbelül 1200 órás, úgynevezett ráépülő képzéssel lehet elsajátítani, ám hazánkban a végzettséget igazoló papír elvileg 450 órás oktatással is megszerezhető. Balogh Zoltán találkozott már olyan 18 fős csoporttal, amelyből 17 végzőst meg kellett buktatni. Sokszor előfordul az is, hogy a hirdetésekben OKJ-s végzettséget ígérnek, ám a végén csak egy szinte értéktelen papírt adnak.
A kamarai elnök szerint gyors kormányzati beavatkozásra van szükség, mert nem lehet ugyanúgy kezelni az egészségügyi szakemberek képzését, mint a műkörömépítőkét vagy a bármixerekét. Ott legfeljebb nem megy vissza a kuncsaft, ha nem elégedett a szolgáltatással, de az egészségügyben a betegek gyógyulása, élete a tét.
Bővebben a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.