Horogkeresztes háború

Négy éve vette észre műholdas térképeket böngészve az izraeli Avrahaum Szegol, hogy a San Diegó-i Coronado katonai támaszpont egyik irodaépülete horogkereszt alakú. Azóta sajátos hadjáratot folytat, hogy az épületet formálják más alakúvá, ehhez pedig mára befolyásos támogatókra is lelt.

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegol körbetelefonálta az öszszes befolyásos amerikai lobbicsoportot, és megnyerte ügyének Susan Davis kongresszusi képviselőt, aki San Diego körzetének küldötte az amerikai törvényhozásban, valamint a Rágalmazásellenes Ligát (ADL) is, amely minden hasonló ügyre azonnal ugrik. Morris Casuto, a szervezet helyi igazgatója rámutatott, a haditengerészetnek tudnia kellett volna előre, hogy fog kinézni a magasból az épület, hiszen az alaprajzokról ez egyértelmű. „Nem tudom, hogy a tervezőnek mi volt az eredeti indítéka, de az bizonyos, hogy a forma egyáltalán nem elfogadható egyik amerikai állami épület számára sem, mikor ez egy olyan szimbólumra emlékeztet, amely alatt valaha több ezer amerikait megöltek” – állította Casuto. A hadsereg rámutatott, az épületeket 1969–70-ben emelték, a forma pedig egyáltalán nem szándékos. „A haditengerészet 35 éve használja ezeket az irodákat, és azt tervezi, hogy addig folytatja munkáját, amíg az épület erre lehetőséget ad” – áll a hivatalos válaszban.
A problémát azonban az ADL és Szegol nem hagyja a szőnyeg alá söpörni, így a katonák is áttekintették, miképp módosíthatnák a szerencsétlen alakzatot. Első próbálkozásként felajánlották, hogy vonalakat festenek a földre, így a horogkereszt négyzetté alakul, ám ezt az ADL nem tartotta elfogadhatónak. A négyzethez hiányzó vonalak fölé tetőt szerkeszteni azonban már szektoronként 625 ezer dollárba kerülne, így ez túlságosan drága megoldás volna a bázis számára, az ilyen hatalmas összegekre külön engedélyt kell kérniük. Van azonban egy lehetőség: a spórolás helyett a mérhetetlen költekezés. Az átépítés 17–40 millió dollárt emésztene fel, a bázis így pályázhatna a kongresszus által jóváhagyott katonai fejlesztési pénzekre, ahol Susan Davis munkája sokat érhet. A haditengerészet azonban továbbra is úgy tartja, a szóban forgó milliókat máshol is el lehetne költeni, hiszen az általuk négy L alakú épületnek tartott komplexum szerintük valójában senkit sem zavar, nekik pedig tökéletesen megfelel így is.
Szegol azonban úgy látja, ez az épület nem lehet véletlen, ugyanis van Amerikában egy másik horogkereszt-épület Decaturban, Alabama államban. Itt állami támogatású idősek otthona működik, Szegol pedig ebben bizonyítékot lát arra, hogy létezett egy olyan washingtoni összeesküvés, amely szimbolikus épületek emelésével köszönetet mondott volna a náciknak, akiket a második világháború után áthoztak Amerikába. A decaturi idősek otthona a nyolcvanas évek elején épült, lakóinak és a környékbelieknek egészen 2001-ig nem tűnt fel, hogy egy horogkereszt alakú épületben laknak, ám akkor egy építész rávilágított az igazságra, Howell Heflin szenátor pedig az ügy mellé állt. A központi költségvetésből 500 ezer dollárt adtak az átépítésre, ám az akkor felhúzott két szárny talán még jobban kihangsúlyozta a horogkeresztet. Persze csak a levegőből, s mivel a környéken csak földszintes házak vannak, oldalról cseppet sem félelmetes az épületegyüttes.
Szegol teóriáját egyébként Morris Casuto nem osztja, azt összeesküvés-elméletnek tartja, „amelyet a legtöbb ember nem fogad el”. Az aktivista szerint viszont minden kétséget kizáróan bebizonyította a titkos náci hálózat tevékenységét, a két horogkereszt-épület átépítése pedig a legfontosabb ügyek egyike.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.