Késhet az ápolói licenc

Több ezer ápolónak kellene licencvizsgát tennie az elkövetkező három hónapban, egyébként nem láthatna el bizonyos feladatokat, például nem adhatna be intravénás injekciót, nem köthetne be infúziót vagy katétert. Csakhogy az érintettek nem tudnak jelentkezni a vizsgára, ahhoz ugyanis szükség volna érvényes működési engedélyre, ám az erről szóló igazolást nem tudja időben kiadni az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal. A minisztérium dolgozik a megoldáson.

2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer már okozott gondot az év elején az ápolók licencvizsga rendszere. Akkor az volt a probléma, hogy az egyik jogszabály előírta, bizonyos feladatokat – például intravénás injekció beadását, infúzió- vagy katéterbekötést – csak licencvizsga birtokában végezhetnének az ápolók, csakhogy ilyen vizsgát akkor még nem lehetett tenni, mert a szükséges jogszabály nem készült el időre. Ezért Székely Tamás korábbi szocialista egészségügyi miniszter elhalasztotta a rendelet hatályba lépését, így csak egy későbbi időponttól van szükség licencvizsgára az említett tevékenységek ellátásához.
Néhány héten belül meg is kezdődnének azok a továbbképzések, amelyek végén az egészségügyi szakdolgozók megszerezhetnék a licencvizsgát. A képzésekre már most lehetne jelentkezni, csakhogy feltétel az érvényes működési engedély. Márpedig az erről szóló igazolást ezernyi ápolónak nem tudta időben kiadni az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal. A jogszabály szerint a működési engedélyeket ötévente kell megújítani, ehhez egy-egy ilyen ötéves ciklusban az érintetteknek különböző továbbképzéseken, tanfolyamokon, konferenciákon kell összegyűjteniük a meghatározott pontszámot.
Jelenleg az is problémát jelent, hogy egyes tanfolyamoknak – noha azok már rég véget értek – még mindig nem határozták meg hivatalosan a pontértékét, így nem is tudják azokat beszámítani. Csakhogy vannak olyanok, akiknek éppen ez a pontszám hiányzik a szükségeshez, hogy öt év után megújíthassák a működési engedélyüket.
Többrétű problémáról van szó, amelyet mielőbb orvosolnia kell a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak – nyilatkozta lapunknak Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület vezetője. Egyetértett ezzel a véleménnyel Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is. Hozzátette: jelenleg nincs központi oktatási anyag sem, amelynek alapján megtarthatnák a licencvizsgához szükséges képzéseket, azt ugyanis még nem írta alá az illetékes miniszter.
Más gondok is akadnak. A szakmai szervezetek azt kifogásolták, hogy azoknak a kollégáknak is külső helyszínen kellene 60–120 órás továbbképzést végezniük, akik már évtizedek óta dolgoznak a szakmában, és jelenleg is rendszeresen adnak be például intravénás injekciót, kötnek be infúziót vagy katétert. Ezért az a kompromisszumos megoldás született a tárcával, hogy a munkáltatónál döntenek majd arról, az adott ápolónál szükség van-e továbbképzésre. Ha úgy ítélik meg, hogy nincs, akkor akár helyben is vizsgázhat, vagy akár vizsga nélkül is megkaphatja a licencet. Kérdés azonban, hogy erre a kompromisszumra szükség lesz-e, a tárcánál ugyanis már az a gondolat is felvetődött, hogy az egész rendszert újra kellene gondolni.
Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára egy balatonfüredi konferencián a közelmúltban úgy fogalmazott, valóban többféle megoldás is szóba került. Döntés azonban még nincs.
Kérdés az is, hogy ha szinte egy időben mégis több ezer szakdolgozónak kell majd megszereznie a licencvizsgát, akkor annak bejegyzését hogyan fogja tudni azonnal elvégezni az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, amely még a működési engedélyeket sem tudta időben megújítani.
Azt azonban senki nem vitatja, hogy jogszabályban kell tisztázni, milyen képesítéssel milyen feladatok végezhetők az egészségügyben, ezt ma ugyanis a teljes összevisszaság jellemzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.