Kubában is drága a szivar

Elkeseredtek a kubai kisnyugdíjasok: szeptember elsejétől a kényszerű takarékossági intézkedések miatt az 54 évesnél idősebbek már nem vehetnek  jelképes áron cigarettát és szivart sem. Amióta Raúl Castro 2006. július 31-én átvette bátyjától a kormányzást, azóta egyre több árucikket töröltek a Kuba ellen 48 éve bevezetett embargó következtében a jegyrendszerben kapható árulistáról.

2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sőt egyre több kedvezményt vagy szolgáltatást szüntet meg, amely eddig ingyenes volt, vagy nyomott áron lehetett igénybe venni. A hivatalos közlemény indoklása szerint azért, mert nem számít alapvető árucikknek. A nyugdíjasok eddig havi négy csomag cigarettát kaptak 8,5 pezóért vagy 38 dollárcentért. Nem kevés nyugdíjas abból egészítette ki csekélyke havi apanázsát – de legfeljebb 90 dollárcentet –, hogy a feketepiacon árulta a szűrő nélküli, sodort cigarettát.
A kubai állam nem véletlenül hozta meg ezt az intézkedését sem: a szigetország erősen függ behozatalától, ráadásul az utóbbi évek természeti csapásai és a két éve egyre súlyosabb globális válság miatt a fizetésképtelenség közelébe került: megcsappant a külföldi turisták száma, és visszaesett az idegenforgalmi bevétel, de jóval kevesebb bevételre számíthat két másik kiviteli cikke, a nikkel és a nádcukor eladásából is. A zord gazdasági körülmények további kényszerű intézkedéseket vetítenek előre: Raúl Castro, a már 79 éves állam- és kormányfő az idén bejelentette, hogy egymillió olyan dolgozót fognak elbocsátani, akit gazdaságtalanul működő ágazat foglalkoztat. Raúl ezért megígérte augusztusban: újabb magánkezdeményezéseket engedélyeznek, hogy ismét el tudjanak helyezkedni a munka nélkül maradók.
Az embargó és a kubai politikai foglyok ügyében is folyamatosan változik a helyzet. A minap vendég érkezett Havannába az Egyesült Államokból: Bill Richardson, Új-Mexikó állam demokrata párti kormányzója egy éven belül már másodszor járt a kubai fővárosban. Richardson a kétoldalú kereskedelem felújításának híve, és az agrárlobbit képviseli, tehát a Kuba ellen 48 éve elrendelt embargó feloldása ügyében tárgyalhatott. A volt politikai foglyok ügyének újabb fejleménye: a kubai katolikus egyház kérésére az amerikai diplomácia vezetője, Hillary Clinton „az adott keretek között” hajlik a Spanyolországba került 26 volt kubai politikai fogoly befogadására. Természetesen az immár 84 éves Fidel Castro sem tétlenkedik: fogadta a venezuelai elnököt, Hugo Chávezt, aztán újabb előadást tartott, ezúttal az 1962-es kubai rakétaválságról. És megint akkor vonta magára a hazai és a világsajtó figyelmét, amikor fontos dolog történik a kubai politikai foglyokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.