Liberman pofonja a békének

Nincs realitása egy éven belül a béke megteremtésének, a telepfejlesztési moratórium fenntartására pedig nemmel fog szavazni, nyilatkozta Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter. Bár a kezdeti lelkesedés jelentősen csökkent, Washington új találkozót szervez a vezetőknek.

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudjuk, mi a mi álláspontunk, eldönteni kérdéseket vita nélkül pedig nem megfelelő eljárás, dohogott Szilvan Salom regionális fejlesztésekért felelős miniszter a vasárnapi kormányülésen, ahol több kollégája is bírálta Benjamin Netanjahu kormányfőt, aki Washingtonban kifejezetten békülékeny arcát mutatta Mahmúd Abbász palesztin elnök felé. Egy kormánytag szerint addig engedik a miniszterelnököt saját útján járni, amíg konkrét megállapodásról kell dönteni a palesztinokkal, vagy a telepfejlesztési moratórium esetleges fenntartásáról. Netanjahu leszögezte, az eredményesség érdekében a sajtót teljesen ki akarja zárni a tárgyalásokról.
A külügyminiszter azonban jóval kevésbé volt megengedő főnökével szemben. Avigdor Liberman pártja, a szélsőjobboldali Jiszráél Bejtejnu szimpatizánsai előtt azt állította, se egy éven belül, se a következő nemzedék életében nem lesz vége a viszálynak. „A béke elérhetetlen cél, ezt még történelmi és nagyon fájdalmas kompromisszumok árán sem lehet kivitelezni.” Ezért szerinte inkább egy hosszú távú, ám ideiglenes megállapodásra kell törekedni. A munkapárti Avisáj Braverman kisebbségügyi miniszter hevesen bírálta a minisztert, amiért az az izraeli politikai döntések ellenében dolgozik ahelyett, hogy képviselné azokat. A palesztinok rávilágítottak, hogy Liberman szavai után nem egyértelmű, mik is Izrael szándékai, Mohamed Dahlan biztonsági vezető pedig azt mondta, Netanjahunak nem áll érdekében a palesztin állam megalakítása, és tönkre fogja tenni a békefolyamatot.
Az amerikaiak, megelőzendő a helyzet elmérgesedését, azt tervezik, hogy szimbolikus találkozót tartanak a szeptember 14-i Sarm- es-Sejk-i megbeszélést követően. A 15-i jeruzsálemi egyeztetésen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is részt vesz a tervek szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.