Majdnem kétszer nagyobb kihívás

Mivel formabontó módon a nemzetek súlycsoportonként két versenyzőt indíthatnak, nem üres szólam, hogy minden idők legerősebb mezőnyű cselgáncs-világbajnoksága kezdődik ma Tokióban. A sportág őshazájában a 2013-as vb-rendezésre pályázó Budapestnek összesen két vetélytársa akad, mégis nehezebb dolga van, mint bármelyik dzsúdósunknak; a nemzetközi szövetség számára a helyszínen kétmillió dollárt felajánló brazilokat ugyanis lehetetlenség legyőzni.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazília „megveszi” a vb-t? Tokióban a világbajnokság alatt születik döntés arról, hogy 2013-ban mely város rendezheti meg a vb-t. Budapest is pályázik, s a magyar delegáció abban a tudatban utazott el Japánba, hogy két nagyon komoly riválisunk lesz, a 2012-es és a 2016-os nyári olimpia házigazdája, azaz London és Rio de Janeiro. Ám a helyszínen kiderült, hogy a brazilok „házon belül” még Sao Paulót is tűzben tartják, és abszolút biztosra akarnak menni, hogy ők legyenek a befutók. Amint azt Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára Tokióból érdeklődésünkre elmondta, hírek szerint a dél-amerikaiak kétmillió dollárt ajánlottak fel a nemzetközi szövetségnek, így elképzelhető, hogy a színfalak mögött nyernek, szavazás sem lesz, mert nem lenne semmi értelme. Ebben az esetben a magyar szövetség a vb helyett a 2013-as Európa-bajnokságot próbálja meg Budapestre hozni.


Bár a kis nemzetek körében nagy felháborodást váltott ki, a Nemzetközi Judo Szövetség döntése értelmében az idei világbajnokságra a súlycsoportokba nemzetenként két fő nevezhető, és a sportág nagyhatalmai éltek is a lehetőséggel. Alaposan csökkentve ezzel a kicsik esélyeit. Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó vb-n 111 ország 848 versenyzője lép tatamira; a legnépesebb mezőnyöket nézve a férfiaknál a 73 kg-ban nyolcvanhárom, a 81 kg-ban nyolcvan induló lesz; míg a nőknél a 48, az 52 és az 57 kg-os súlycsoportban is negyvenöten akaszkodnak össze.
Válogatottunk az áprilisi, bécsi Eb-n két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett, ám a létszámbővítés – számottevő második vonal híján – még számunkra sem kedvező. Mészáros Anett, a 70 kg újdonsült Európa-bajnoknője, a tavalyi rotterdami vb ezüstérmese azonban beletörődött a megváltoztathatatlanba:
– Abból a szempontból tényleg nem örülök, hogy két-két japán, koreai, kínai és francia ellenfelem is lesz, de az én súlycsoportomban jellemzően a többi ország második számú versenyzője már közel sem olyan erős, mint az első. Ha jól láttam az interneten, harmincöten mérünk be, és bevallom, a legjobban az bosszant, hogy a kolumbiai lány, akitől egy évvel ezelőtt kikaptam a vb-döntőben, nem indul. Szerettem volna neki visszavágni – árulta el az elutazás előtt a Honvéd 23 éves versenyzője, aki súlycsoportjában vezeti a legfrissebb világranglistát, és ezt első magyar dzsúdósként mondhatja el magáról.
Mészáros júliusban megnyerte a moszkvai Grand Slam-tornát, ez is megalapozhatja az önbizalmát:
– Mivel kiemelt leszek, a legnagyobb ellenfeleimmel csak a négy közé jutásért kerülhetek össze. Ahogy mondani szokás, ott már meleg lesz a pite, de mit is várhatnék? Ez mégiscsak egy világbajnokság! S az biztos, ha megint bejutok a döntőbe, most semmiképpen sem szeretném otthagyni az aranyat.
Másik bécsi Európa-bajnokunk, a még csak 20 éves Joó Abigél (78 kg) tizenharmadik a világranglistán, a tavaly vb-3. Karakas Hedvig (57 kg) negyedik, a férfiaknál a kétszeres Eb-1. Ungvári Miklós (66 kg) ötödik, és Eb-3. öccse, Ungvári Attila (73 kg) is ott van a maga kategóriájában az elitben, a kilencedik helyen. Komoly érvágás, hogy a Bécsben egyaránt ezüstérmes Bor Barna (+100 kg) és Csernoviczki Éva (48 kg) sérülés miatt kénytelen kihagyni a vb-t – előbbi 5., utóbbi 8. a világranglistán –; de Csernoviczki Csaba szövetségi kapitány szerint két érem és két pontszerző helyezés elérése így is reálisnak tűnik.
Az mindenesetre bizonytalansági tényező, hogy takarékossági okokból indulóink közvetlenül a versenyük előtti napon érkeznek meg Japánba. Az szóba sem jöhetett, hogy a nyolcórás időeltolódás leküzdéséhez javallott nyolc nappal korában fussanak be; még csődbe menne a hazai szövetség…

A magyar csapat. Férfiak, 60 kg: Burján László, 66 kg: Ungvári Miklós, Gorjanácz Zsolt, 73 kg: Ungvári Attila, Taraba Sándor, 81 kg: ifj. Nagysolymosi Sándor, Csoknyai László, 90 kg: Ledényi Levente, Madarász Tamás, 100 kg: Hadfi Dániel, Farkas Bálint; nők: 57 kg: Karakas Hedvig, 63 kg: Gáspár Eszter, 70 kg: Mészáros Anett, 78 kg: Joó Abigél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.