Mekkai csengőhangok

Utolsó hetébe érkezett a ramadán. Az iszlám böjti hónap hajrájában a mekkai nagymecset állandóan tele van jámbor hívőkkel, akik ilyenkor a kis zarándoklatot végzik. A helyi beszámolók szerint azonban az ima része ma már a mobiltelefonok csörgése is, jelentősen nehezítve az elmélyedést.

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állandóan csiripelnek a mobiltelefonok, olyan hangerővel és sokaságban, hogy a szent helyen való elmélyedést szinte lehetetlenné teszik. Emellett az iszlám legszentebb mecsetjének legeldugottabb zugában is a kamerás mobilok vakujának villogása látható, mérgelődik az ar-Rijad szaúdi napilap újságírója. A helyszínen a hívek a müezzin hívására elfoglalják helyüket, majd az előimádkozót követve lehajolnak, letérdelnek, elrebegik a kötelező imákat, ezt követően pedig azonnal felhívnak valakit. A másfél millió embert befogadni képes mekkai nagymecset hangszóróiból eközben a Korán recitálása hallatszik. A lap újságírója olyan zarándokot is látott, aki a Kába kő körüli imádságos keringés idején is mobiltelefonon beszélt valakivel.
A törvénykönyvvel nem rendelkező Szaúd-Arábiában nemrégiben döntöttek úgy vallási méltóságok, hogy betiltják azokat a csengőhangokat, amelyekben a Korán egyes részleteinek recitálása hallatszik. Az országban népszerű volt az a rész, amelyben a hívőket imára szólítják fel, az ulémák szerint viszont ez blaszfémia, a szent szavakat nem szabad arra használni, hogy figyelmeztessen a hívásra. „Ha viszont valaki azért veszi fel készülékére a Koránt, hogy azt imádságos lelkülettel hallgassa, az igencsak jámbor cselekedet” – áll az ulémák állásfoglalásában.
A szaúdiak történelmük során mindig óvatosan bántak a technikai újításokkal, ám a mobiltelefonok térhódításának nem tudtak ellenállni, az pillanatok alatt elterjedt a konzervatív királyságban. Hat évvel ezelőtt Rijád betiltotta a kamerával rendelkező telefonkészülékeket, azzal indokolva lépését, hogy a hölgyek érzékenységét megsértik azok, akik képeket készítenek róluk. A szaúdi fiatalok persze általában nem ilyen szemérmesek, több szociológus is rámutatott, hogy a lányokról készült képeket az internetre továbbítják, emellett a mobiltelefon más szolgáltatásaival olyan tartalmakat küldenek egymásnak, amelyek illegálisak az országban. Egy felmérés szerint a fiatalok üzeneteinek 70 százaléka pornográf jellegű filmeket és képeket tartalmaz, a megkérdezettek 99 százaléka pedig azt mondta, a modern mobiltelefon a szociális hagyományokat és tabukat megtörte. Rijád egyébként néhány hónap múlva mégis engedélyezte a kamerás mobilok használatát, minthogy ez ellen semmit sem tudott tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.