Milyenek a magyar vállalkozók

Kristóf Attila
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, tisztáznunk kell-e, hogy a magyar középnemzedék, amely a populáció „törzsökét” alkotja, nem született vállalkozónak, sőt adófizető polgárnak sem, mivel akkoriban észre sem vette, hogy adót fizet. Ha ezeket a tényeket tisztáztuk, aligha csodálkozhatunk azon, hogy önkéntes vagy kényszervállalkozóink jó részének sejtelme sincs ama polgári erkölcsökről, szokásokról és kötelességekről, amelyek a fejlettebb országokban szabályozzák a piac és a gazdaság alsó régióit. A szokások között elsőrendű fontosságú a megbízhatóság, a kötelességek közül a megfelelő szakmai hozzáértéssel végzett munka, az erkölcs pedig a vevővel, megrendelővel kapcsolatok, mégpedig oly módon, hogy elsősorban ne azon járjon az eszünk, miként verhetünk valakit át.
A másik szokatlan dolog, bár szívesen hivatkozunk az adófizetők pénzére, maga az adó és az adózással kapcsolatos belső érzemény, ami arra sarkallja a vállalkozót, hogy valamiképpen kibújjon eme kötelezettség alól. A hagyománynélküliség általában űrt jelent, s ezt az űrt valamifajta tartalommal kell kitölteni. Ez a magyar kisvállalkozók jelentős részének minden további nélkül sikerül. Megbízhatatlan, kerüli az adót, s ha teheti, átveri partnereit.
Nézzünk meg talán közelebbről egy alaphelyzetet. Azt gondolnánk, hogy egy cégnek megrendelésekre, munkára van szüksége, s mindent megtesz azért, hogy jó klienseket szerezzen. Ezt nagyobb léptékben megfigyelhettük a szocialistákhoz és szabad demokratákhoz „közeli” vállalatoknál, ügyvédi irodáknál, „consulting” és tanácsadó kft.-knél és nagy volumenű zrt.-knél. Gondosan ápolták kapcsolataikat, és a semmit a legnagyobb kedvvel, lelkesen és megbízhatóan csinálták. Így aztán simán nyerték meg a közbeszerzési pályázatokat és EU-s pénzeket, vállalkozó és ügyfele között korlátlan volt a bizalom.
De mi van akkor, ha mondjuk én bizonyos kerti munkák elvégzésére keresek a lehető legkorrektebb módon, megbízható és szakértő vállalkozót? Evégből érdeklődni kezdek, ki tud ilyenről, most, amikor gazdasági téren pangás tapasztalható és a munkanélküliség szárnyal, mint a gólyatöcs. Kiderül, hogy ilyenről senki se tud. Akarattyán van ugyan egy aggastyán, aki profi sövénynyíró volt valamikor, de motoros rokkantkocsiján közlekedik, s a benzinköltség – a nagy távolságra való tekintettel – órabérét a duplájára emeli. (vö. kiszállási költségek.) Végül sikerült egy megfelelő céget találnom a közelben. A megszerzett mobilszámon elérem a fő személyt, aki készségesnek mutatkozik. Megbeszéljük az időpontot, amikor, úgymond, megnézi a kertet, és árajánlatot tesz. A megbeszélt időpont után három nappal jelentkezik, hogy a nagynénjének eltörött a lába, kórházba kellett vinni. De most épp Cs. felé tartanak a munkatársai egy kompresszoros kocsival, nem kell-e növényi kártevők ellen permetezni. Mondom, kell. Mennyibe kerül? Megmondja. Beleegyezem. Érkezik a permetezőgép, mindent lefúj, a munkatárs közli, másnap jön a főnök a pénzért, és a kertgondozásra megteszi az árajánlatot. Érzem, hogy az árajánlat bűvös szó, már-már totemállat a magyar vállalkozóknál, s a pénzfelvétel pedig erkölcsi kötelesség. Másnap percre pontosan megjelenik a főnök, átveszi a pénzt, de amikor számlát kérek, azt mondja, akkor nem ennyi. Végül ad számlát azzal, hogy a kertgondozásra már „áfás” árajánlatot tesz holnap. Nem tesz. A mobilján attól kezdve elérhetetlen. Számlás munka nem kell neki. Vagy megint eltörött a nagynéni lába?
Új céget keresek. Az árajánlatra időpontot egyeztetünk, 12 és délután 6 óra között. Este nyolckor belátom, kár volt azt mondanom, hogy szeretném abszolút törvényes módon intézni a dolgot.
Hogy nem az akarattyai rokkantnyugdíjassal kellett volna-e „üzletelnem”, én nem tudom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.