Moszkva forró ölelése

A harmincas években a kommunizmusról szinte semmit sem lehetett tudni Nyugat-Európában, és sok idealista fiatal hitte azt, hogy az épp szemük láttára széteső demokrácia a vörös ideológiától kap segítséget a barna ellen.

2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudni lehet a történelemkönyvekből, hogy a szovjetek soha nem bíztak meg senkiben, így nem csoda, hogy az a négy brit férfi is mindvégig gyanús volt Moszkva számára, akik a legtöbb információt szolgáltatták számukra Londonból. Kim Philby, Guy Burgess, Donald Maclean és Anthony Blunt mindannyian régi és jómódú családok gyermekei voltak, akiket a KGB beszervezett a világháború előtt, a kommunizmussal pedig a nagy hírű egyetem hallgatóiként jegyezték el magukat egy életre. Négyük közül kettő (Burgess és Blunt) homoszexuális volt, Maclean nőkkel és férfiakkal is ágyba bújt, egyedül Kim Philby utasította el a férfiszerelmet.
Az ötvenes évek elején bukott le a csapat, Maclean és Burgess 1951 nyarán távozott Moszkvába, az emiatt gyanúba keveredő Philby kacskaringós úton, 1963-ban követte őket, Blunt azonban olyan ügyesen kevergette a kártyákat, hogy államtitoknak minősítették KGB-s kapcsolatait, s bár élete végén közutálat vette körül és II. Erzsébet megfosztotta lovagi címétől, Londonban maradhatott. Burgess, a világ talán legharsányabb kéme járt mind közül a legrosszabbul. Az extravagáns, tolakodó, nyíltan nőgyűlölő Burgess már korábban is alkoholproblémákkal küzdött, majd mikor a Szovjetunióba került, e gondjai súlyosbodtak. Az alkohol iránti vágy elhatalmasodott rajta, és 1963 nyarán meghalt, valószínűleg az ivás következtében. Maclean vele ellentétben megtanult oroszul, beilleszkedett a társadalomba, s még felesége, valamint három gyereke is csatlakozott hozzá. Az amerikai születésű Melinda azonban nem maradt a Mark Petrovics nevet felvett kém mellett, hanem a régi barátot, Kim Philbyt választotta. Ez utóbbi azonban akkor házas volt, egy amerikai újságíró feleségét szerette el még Bejrútban, az ötvenes évek végén, aki vele tartott Moszkvába is. Ott azonban jött Melinda, Eleanor pedig visszament Amerikába. Melinda sem maradt sokáig, őt egy Rufina Ivanova Puhova nevű hölgy ütötte el a később a Lenin-érdemrenddel kitüntetett szuperkém mellől, Melinda így a Maclean gyerekekkel hazatért.
Kim Philby azonban nem csak a nők körében volt népszerű. Annak a St. John Philbynek volt a fia, aki gyarmati angol tisztként Ceylonban született, majd élete legnagyobb részét az akkor alapított Szaúd-Arábia első uralkodója, Ibn Szaúd király tanácsadójaként élte le. Mivel a király 1953-ban meghalt, utódjának tevékenységét pedig kritizálta az akkor már Abdullah Philby névre hallgató tanácsadó, Bejrútban kellett meghúznia magát. Itt nem mást küldtek hozzá, hogy puhatolja ki szándékait és elkötelezettségét, mint fiát, aki gond nélkül teljesítette a nem mindennapi feladatot.
A cambridge-i ötök (a rejtélyes ötödik személy valószínűleg John Cairncross, Lord Hankey biztonsági miniszter titkára volt) botrányától egészen a kilencvenes évek elejéig a brit titkosszolgálat figyelmet fordított arra, nehogy ügynökei homoszexuálisok legyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.