Nem csitul a vita a romák ügyében

2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap sem csitult a vita a legmagasabb politikai szinten a cigányok franciaországi kitoloncolása ügyében. Miután a csütörtöki európai uniós csúcsértekezleten a romániai és bulgáriai romák deportálása miatt több uniós vezető – így José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és Viviane Reding alapjogi és igazságügyi uniós biztos – is bírálattal illette Párizst, tegnap Franciaország és Németország között bontakozott ki kisebb diplomáciai vihar. Nicolas Sarkozy francia államfő állítólag a brüsszeli csúcstanácskozás után kijelentette: Angela Merkel elárulta, hogy neki is szándékában áll az elkövetkező hetekben táborokat felszámolni.
A francia elnök állítását azonban a német kancellár szóvivője és diplomaták cáfolták. Guido Westerwelle német külügyminiszter az ARD televíziónak nyilatkozva kifejtette: Sarkozy szavai minden bizonnyal félreértésen alapulnak. A német politikus ugyanakkor nem kívánta osztani uniós diplomaták azon véleményét, miszerint a francia elnök „csak úgy kitalálta” a Merkelnek tulajdonított kijelentést. Mint a közszolgálati televízióban elhangzott, Sarkozy állítása azért sem lehet helytálló, mivel Németországban nincsenek cigány táborok.
A francia diplomácia vezetője tegnap azt mondta: nem tud arról, hogy a francia elnök és a német kancellár között szóba került-e a németországi cigány táborok felszámolásának kérdése. „A történelem majd eldönti. Én nem hallottam, pedig végig ott voltam. A köztársasági elnök nem mondott semmi különöset nekem az egészről. Nem tudom, hogy ez nem egy bizalmas megbeszélés volt-e” – idézte Bernard Kouchnert az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.