Rengeteg a téves diagnózis

Becslések szerint a valamilyen szempontból hiányos vagy nem megfelelő patológiai diagnózisok aránya Magyarországon eléri az ötven százalékot. Emiatt vannak olyan kórképek, például a daganatos betegségek között, ahol csak a páciensek töredéke kapja meg a megfelelő kezelést – ezek a döbbenetes megállapítások olvashatók az Országos Onkológiai Intézet hírlevelében.

2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos válságba került Magyarországon a patológia. Ennek elsődleges oka, hogy a szakemberek tömegesen mennek külföldre. A gazdagabb országokban is kevés a patológus, ezért azokat jól megfizetik, ráadásul a munkakörülményeik is sokkal jobbak. Van olyan ország, ahol a magyar patológusok aránya az összes ilyen szakember több mint tíz százalékát teszi ki – olvasható az Országos Onkológiai Intézet (OOI) hírlevelében.
A patológia fő feladata nem a halottak boncolása, hanem a műtéteknél az emberi testből eltávolított szövetek vagy citológiai minták alapján a betegségek végső diagnózisa és várható kórlefolyásának megítélése. A patológusoknak kulcsszerepük van például a rákdiagnosztikában: ilyen esetekben ugyanis az első szövettani diagnózis dönti el a beteg sorsát.
Az itthon maradó szakemberek túlterheltek, többnyire rossz körülmények között dolgoznak.

*

Szentirmay Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa, a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönő elnöke az OOI hírlevelében most megjelent publikációjában azt írja: egy patológusnak nagyon sok esetet kell értékelnie, emiatt megnő a téves klinikai döntések száma.
A téves vagy elégtelen diagnózis pedig nem megfelelő kezelést von maga után. Becslések szerint a patológia jelenlegi színvonalához képest valamilyen szempontból hiányos és így nem megfelelő diagnózisok aránya eléri az ötven százalékot – állítja a szakember. Így rengeteg páciens, elsősorban daganatos beteg a patológiáról érkező elégtelen információ miatt nem kapja meg azt az ellátást, ami a mai színvonalon járna neki. Következésképpen nemcsak az életminőségük romlik, hanem életük is veszélyben van – hívja fel a figyelmet.
Tehát a patológiáról jövő információátadás elégtelen, számos új diagnosztikai eljárás vagy ismeret hatástalan marad, és nem hasznosul a klinikai gyakorlatban. Szentirmay Zoltán példaként egy személyes tapasztalatát említette: egyes tüdődaganatok esetén egy génmutáció érzékennyé teszi a daganatot bizonyos kezelésekre. Amikor azonban több mint nyolcvan ilyen daganat betegkövetési adatait áttekintették, nem találtak semmiféle kedvező hatást a pácienseknél. Kiderült: a betegek mindössze öt százaléka kapta meg a megfelelő kezelést.
A krónikus pénzhiány következtében egy-két csúcsintézettől eltekintve a patológiák infrastruktúrája nagyon korszerűtlen. Az olyan kórházakban, amelyekben a patológia feltételei azt nem teszik lehetővé, nem is volna szabad daganatos betegeket kezelni. Ez mégis megtörténik, aminek következtében azonos betegségben szenvedők túlélési esélyei intézményenként nagyon eltérőek.
A nem megfelelő kezelés mindig a költségek jelentős növekedésével jár, ami nemzetgazdasági szinten százmilliókban mérhető. Egy példa: egyetlen, úgynevezett „BRAF-mutáns” betegnél a nem megfelelő indikációval alkalmazott antitest-túlkezelés heti 228 ezer forintba kerül hónapokon keresztül.
Ma nem vonzó a patológusi hivatás. Nem csak a kényszerűen diktált munkatempó és túlterhelés miatt. Fontos követelmény az egész életen át tartó folyamatos tanulás és a nemzetközi szakirodalom rendszeres követése. Mindemellett a patológusokkal szembeni elvárás az, hogy tévedhetetlenek legyenek – ami persze lehetetlen –, mert leletben rögzített véleményük húsz év múlva is visszakereshető. Hoszszú idejű szakmai gyakorlatra is szükség van, egy szakember a biztos leletezés szintjét körülbelül negyvenéves korában éri el. A patológusnak – számos más országgal ellentétben – hazánkban nem jár adókedvezmény könyvvásárlásra vagy kongresszusi részvételre. A kötelező továbbképzés is a saját költségén és szabadidejéből történik. Emiatt a kívánt subspecializáció sem alakulhat ki megfelelő szinten.
Szentirmay Zoltán szerint átfogó program szükséges a helyzet fokozatos javítására. Anyagi megbecsülést kell biztosítani a patológusoknak és szakasszisztenseknek. Cél a jelenleginél kétszer-háromszor több szakorvosi, rezidensi és szakasszisztensi létszám elérése. Megfelelő segítő személyzetet és a korszerű igényeknek megfelelő munkahelyiségeket is biztosítani kell számukra: a szakorvosoknak például különszobára van szükségük kétágú mikroszkóppal. A szövettani munkát végző asszisztenciát is megfelelő felszereléssel kell ellátni. A patológiai osztályoknak saját információs személyzetre van szükségük, kellő számú számítógép-terminállal, gyors internettel, szakkönyv és -folyóirat elérhetőséggel. Megfelelően kidolgozott rezidens- és specialistaképzésére is szükség van. Biztosítani kell továbbá a kellően megalapozott molekuláris diagnosztikai eljárások rutinszerű bevezetését a megfelelő centrumokban – olvasható Szentirmay Zoltán írásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.