Száztíz elbeszélés Nyirő Józseftől

2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medvigy Endre irodalomtörténész gondozza a Kairosz Kiadó edíciójában megjelent Nyirő József-életműsorozatot, amelynek legutolsó fejezete, A csillagig érő emberek című, száztíz elbeszélésből összeállított gyűjtemény két kötete a közelmúltban látott napvilágot olyan írásokkal, amelyek eddig folyóiratok, lapok hasábjain jelentek meg csupán. Az elbeszélések nagy része méltó az író életművének kiemelkedő értékeihez, Az én népem, A sibói bölény, a Madéfalvi veszedelem című regényekhez, a Jézusfaragó ember, a Székelyek, a Havasok könyve című novelláskötetekhez és az író legnépszerűbb elbeszélésfolyamához, az Uz Bencéhez, amelyen nagyszüleink, szüleink nemzedéke nevelkedett olvasóvá. Nyirő József a nemzeti azonosság írója, akit a hozzá hasonlóan kiemelkedő formátumú székely magyar íróhoz, Szabó Dezsőhöz hasonlóan igyekezett kitörölni a nemzeti köztudatból az 1947–1990 közötti hivatalos irodalomtörténet. Az író 1889. július 28-án született az Udvarhely megyei Zsomboron.
Életművének meghatározó vonulata a trianoni seb feldolgozása, az Erdélyben élő magyar emberek azonosságtudatának körüljárása. Nyirő Tamásihoz, Szabó Dezsőhöz, Sütőhöz, Kós Károlyhoz és másokhoz hasonlóan a székelyföldi hiteles, képekben gazdag nyelv kincsestárából merítkezik. A többiekhez képest Nyirő sajátossága
a balladisztikus prózaköltészet, amely olykor sűrű, költői nyelvvel írja le a világot, máskor az elhallgatással sejtet, s hitelesen vegyíti a képzelet és a valóság elemeit A csillagig érő emberekben olvasható felejthetetlen elbeszélésekben is. A vén Külü című írást az író saját első, hiteles elbeszélésének tartja, ebben drámai erővel jelenik meg a székely ember legfájóbb sorstragédiája, amelynek okozója nem az idegen elnyomó, hanem saját honfitársa, hitsorsosa, a másik magyar. A csillagig érő emberek című kötetnévadó novella a Hargitán élő, az eget ostromló emberek tragikus aláhullását tárja elénk.
Az elbeszélésben szereplő pusztító erejű tűzvész a kisebbségi sorsban fulladozó magyarság egyik lehetséges nemzethalál-vízióját örökíti meg. E kötetben is végigkísérhetjük az író életútjának állomásait. Nyirő volt falusi lelkész, erdélyi folyóiratok meghatározó szerzője, a II. bécsi döntés, Észak-Erdély és Székelyföld visszatérése után behívott parlamenti képviselő, akit látszólag elfeledve, spanyol emigrációban ért el a halál 1953. október 16-án. Őt 1990-ig szinte teljes mértékben sikerült eltüntetni a fiatalabb nemzedékek tudatából. A Kairosz Kiadó és Medvigy Endre irodalomtörténész érdeme, hogy 1997 óta mostanáig immár tizenhét kötetben megjelent az életmű nagy része. A sorozat jelentős állomásának ígérkezik Medvigy Endre Halhatatlan élet című Nyirő-monográfiája, amelyen a szerző az utolsó simításokat végzi.
(Nyirő József: A csillagig érő emberek I–II. Kairosz Kiadó, 2009–2010.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.