Tétlenkedés az egészségügyben?

Éles kritikával illették az egészségügyi kormányzat eddigi teljesítményét egy tegnapi szakmai konferencián. Volt előadó, aki úgy látta: érdemi változásnak nyoma sincs, az ágazat vezetői tétlenkednek, nem képviselik megfelelően az egészségügy érdekeit a kormányon belül. Azt azonban mindenki elismerte, legalább apró, gesztusértékű lépések történtek, amelyek megakadályozták az ellátórendszer azonnali összeomlását.

2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig semmi jelét nem látni annak, hogy a Fidesz valóban kiemelt ágazatként kezelné az egészségügyet, mint ahogy azt ígérte – jelentette ki egy balatonfüredi szakmai konferencián Sinkó Eszter közgazdász. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlési választások után 5 fő prioritást jelölt meg – köztük ezt az ágazatot –, s azt mondta: megmentik az egészségügyet. Sinkó Eszter úgy fogalmazott: még mindig nem tudni, hogy jut-e pluszpénz az ágazatnak, pedig azonnal szükség volna minimum 40 milliárd forint többletforrásra. – Ha az egészségügyi kormányzat tovább tétlenkedik, akkor annak a betegek isszák meg a levét – szögezte le. – Az ágazat vezetőinek harcolniuk kellene a hiányzó összegekért. Az ő feladatuk meggyőzni a kormányt és a miniszterelnököt, hogy mielőbb szükség van a pluszforrásra. Nem érdemes a pénzügyi tárcára haragudni, hiszen az egy végrehajtó szerv. A kormányon belül kell érvényesíteni az egészségügy érdekekeit, ehhez pedig az ágazat szereplőinek radikálisan kell fellépniük – jelentette ki.
– A gesztusértékű lépések megtörténtek, ezek nem voltak fájdalmasak és nem volt szükség hozzájuk pluszforrásra. Ez azonban a továbbiakban már nem elegendő, el kell dönteni, hogyan tovább – jelentette ki Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Veszprém megyei kórház vezetője. A korábbi szocialista egészségügyi miniszter szerint a következő rövid időszak vízválasztó lehet. Rendszerszintű átalakításról kell dönteni, mert ebből a finanszírozásból, ezzel a struktúrával az ellátórendszer nem tartható fenn. – Az „életben maradáshoz” pedig mielőbb szükség volna minimum 40 milliárd forintos többletforrásra – tette hozzá.
Az azonnali tőkeinjekció szükségességét hangsúlyozta Baráth Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének alelnöke is a tegnapi konferencián.
– Tény, hogy egyelőre nem történt komoly, sarkalatos változás – mondta az elmúlt időszakot értékelve Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület vezetője. Hozzátette: noha áttörés nem volt, vitathatatlan, hogy a legszükségesebb, többletforrást nem igénylő „tűzoltó intézkedéseket” meghozták. Ezek nélkül veszélybe került volna az ellátórendszer működőképessége.
– Amit tudtunk ennyi idő alatt, azt megtettük. Nyugodt a lelkiismeretünk – hangsúlyozta az elhangzottakra reagálva Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, aki szerint az is nagy szó, hogy nem következett be robbanás a nyáron, a kormányváltás idején ugyanis óriási elégedetlenség uralkodott az ágazat szereplői között. Elismerte, hogy a döntő kérdés, kap-e pluszforrást és ha igen, mennyit az egészségügy, ám – mint mondta – erről egyelőre nincs döntés. Hozzátette: nagyon nehéz helyzetben vették át az ágazatot, s először a működőképességet veszélyeztető dolgokat kellett rendezni. – Megszüntettük a rezidensek röghözkötöttségét, és hatályon kívül helyeztük az egészségügyi intézményekre vonatkozó új, teljesíthetetlen minimumfeltételeket – sorolta. Megemlítette továbbá a patikaalapítási moratórium elrendelését, illetve annak kiküszöbölését, hogy egy átgondolatlan jogszabály miatt betegek tömegei nem tudják kiváltani a gyógyszereiket. Megtörtént az egészségügyi intézmények adósságállományának felmérése is. Hozzátette: a rendszerszintű kérdésekben is megkezdődtek a tárgyalások, miközben tovább zajlik a „tűzoltómunka”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.