Új alkotmány Törökországnak

Új alkotmányt ígért a sikeres népszavazás után Recep Tayyip Erdogan Törökországnak, így „törölve le az 1980-as puccs szégyenét”. A szakértő szerint a miniszterelnök célja egyértelműen egy új, elnöki rendszer bevezetése, ám kérdéses, hogy meg tudja-e valósítani elképzelését.

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szandzsáki identitás. Török zászlókkal vonultak fel a szandzsáki Novi Pazarban a bosnyákok százai ünnepelni a török kosárlabda-válogatott győzelmét a szerb együttes felett. Ez itt Törökország, hangzott nemegyszer a jelszó, amely utal a szandzsáki helyzet radikalizálódására. A helyi politikusok és vallási vezetők ezt a megnyilvánulást a szerb államnak a Szandzsák, illetve a régió súlyos problémái iránti nemtörődömségével magyarázzák. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki ugyan, de nem avatkozott be. (S. I.)


Hivatalos adatokat ugyan csak később közölnek, de az 58 százalékos siker az alkotmánymódosításra a Törökországot vezető Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) számára hatalmas politikai győzelem. Mivel tíz hónapon belül az ország urnákhoz járul, ezúttal az általános választásokra az elemzők többsége egyetért abban, hogy ezzel a népszavazási sikerrel szinte bebiztosította a mandátuma meghosszabbítását. A török lapok lelkesednek az új alkotmány hírére, az ellenzék ugyanakkor óva int az iszlamista gyökerű párt által tervezett alaptörvénytől, elsőként a bíróság függetlenségének elvesztésétől tartva. A másik fontos változtatás a hadsereget érinti. Mivel Törökországban az utóbbi időkig a katonaság volt a hatalom igazi birtokosa, és azt csak feltételekkel adta át a civil szférának, a jövőben az alkotmány alapján polgári bíróságok elé is állíthatják a hadsereg tagjait. Ami azt illeti, egyes katonai vezetők ma is civil bíróság előtt állnak, mivel a gyanú szerint megpróbálták megdönteni az AKP-kormányt. Az évek óta húzódó, több ezer gyanúsítottat felsorakoztató ügy az ellenzők szerint nem más, mint a kormány boszorkányüldözése, amelynek célja a hadsereg térdre kényszerítése, amely most, az alkotmánymódosítással be is végeztetett. A nyugati lapok többsége üdvözölte a győzelmet, szerintük Erdogan sokat lazította azt az elnyomó politikát, amelyet világi irányultságú elődei honosítottak meg az országban. A kurd közösség egyébként általában igennel szavazott a népszavazáson.
A jövőt Törökországban elemzők szerint az elnöki rendszer jelentheti, Erdogan legalábbis erről beszélt nemrégiben. Berivan Orucoglu, a Star isztambuli napilap külpolitikai szerkesztője szerint ez a terv egyértelmű, bár nem nyilvánvaló, hogy milyen elnöki rendszert képzelt el a jelenlegi kormányfő. Az újságíró szerint épp az egyelőre képlékeny terv miatt nincs túl sok támogatója az ötletnek, de később persze ez még változhat. Megemlítette, a sokat hangoztatott érvek az AKP ellen az iszlamista gyökerekről valójában nem feltétlenül igazak, hiszen nagyon pragmatikus politikai garnitúráról beszélünk, ám a hagyománytisztelet és a vallási értékek képviselete szerinte is hangsúlyos szerepet játszik a kormány számára. Orucoglu egyúttal rámutatott, a sokat hangoztatott európai uniós csatlakozás ügyében nem különösen optimisták a törökök, míg négy évvel ezelőtt még a lakosság 70 százaléka az integráció pártján állt, mára a támogatók aránya 30 százalékra olvadt, és senki sem hisz abban, hogy mostanság megtörténhet a csatlakozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.