Abortusz: fordulat az unióban

Hatalmas vereséget szenvedtek a szocialisták Strasbourgban az Európa Tanács őszi parlamenti közgyűlésében, ahol ahelyett, hogy megszavazták volna javaslatukat az abortuszra kötelezésről, a testület úgy döntött, egyetlen orvos vagy kórház sem vonható felelősségre, ha akár az abortusz elvégzését, akár a „kegyes halál” elősegítését megtagadja.

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűlés 56-51 arányban verte vissza Christine McCafferty brit politikus és abortuszaktivista javaslatát, amellyel „szabályozni” kívánta Európában a lelkiismereti szolgáltatás megtagadását a magzatelhajtást kérőktől. Javaslatának lényege az volt, hogy minden nőnek biztosítani kell az abortusz lehetőségét. A jelentéstevő azzal érvelt, hogy Európa egyes térségeiben a szegényebb és alacsonyabb társadalmi helyzetű nőknek nehéz olyan orvost találniuk, aki elvégezné a beavatkozást. McCafferty javaslata azonban a magzat élethez való alapvető jogára hivatkozó kereszténydemokrata képviselők éles bírálatának kereszttüzébe került. A módosító indítványokkal elérték, hogy a határozat az eredeti szándékkal ellentétes irányt kapott. Az 1763-as számot kapott határozat felszólítja az Európa Tanács tagállamait, hogy alkossanak átfogó és világos szabályozást arról, miként érvényesíthető a lelkiismereti okokra alapozott ellenvélemény az orvosi szolgáltatások területén.
A módosított javaslat így szól: „Egyetlen személy, kórház vagy intézmény sem kényszeríthető, tartható felelősnek vagy nem diszkriminálható hátrányosan azért, mert visszautasítja abortusz végrehajtását, annak elősegítését, művi vetélés vagy eutanázia elvégzését, vagy bármilyen olyan tevékenység végrehajtását, amely egy emberi magzat vagy embrió halálát okozza, függetlenül az októl.”
Az ellentábor támadását Ronan Mullen ír szenátor és Luca Volonte olasz képviselő vezette, és olyan változtatásokat fogadtattak el, amelyek révén az eredeti javaslat visszájára fordult, ezért McCafferty és a testület többi, abortuszpárti tagja már a saját javaslatuk ellen voltak kénytelenek szavazni.
Egy magát megnevezni nem kívánó képviselő lapunknak azt mondta, „az abortuszpárti képviselők, akik meg akarták fosztani választási lehetőségüktől az orvosokat és kórházakat, ugyanazok, akik oly buzgón ügyködtek az Európai Emberjogi Egyezmény elfogadtatásán”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.