Az EU máris segítséget ad hazánknak

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életbe léptette a magyar kormány csütörtökön este az EU Polgári Védelmi Mechanizmusát, hogy sürgős nemzetközi segítséget kérjen az Ajka melletti iszaptározóban történt gáttörés által okozott szennyezés elleni védekezésben. A kormány 3-5 olyan szakértő segítségét kérte, akiknek gazdag tapasztalatuk van a mérgező iszap semlegesítése és a környezeti károk enyhítése terén. Október 4-e óta az unió Megfigyelő és Információs Központja (Monitoring and Information Centre – MIC) szoros kapcsolatban állt a magyar hatóságokkal, hogy információt gyűjtsön a balesetről és gyorsan reagáljon, ha kérés érkezik Magyarországról. Az MIC azonnal továbbította a kérést a mechanizmusban részt vevő 31 országnak, néhány perc múlva megindultak a felajánlások, amelyeket pénteken újabbak követtek, közölték az Európai Bizottság tegnapi tájékoztatóján. Az MIC egy összekötő tisztségviselőt is küld hazánkba, aki a tagországokból érkező szakértői csoport munkáját koordinálja.
A 2001-ben létrehozott MIC-ban a 27 uniós tagország mellett Norvégia, Horvátország, Liechtenstein és Izland is benne van. Ferran Tarradellas, Krisztalina Georgieva, a válságokra adandó uniós válaszadásért felelős EU-biztos szóvivője azt nem említette, mely országok jelentkeztek segítségnyújtási ajánlattal. Hozzátette, az EU szerepe az információcserére terjed ki: a magyar kérést azonnal továbbították a többi országnak, és ugyanígy közvetítik a beérkező ajánlatokat. Lapunknak az Európai Bizottság egyik munkatársa azt mondta, a bizottságon belül „szinte minden percben gondolnak Magyarországra”. Tegnapi számunkban pedig ismertettük, hogy Herczog Edit szocialista képviselő szerint a budapesti kormány még három további helyről is kérhet uniós segítséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.