Bánffy György békessége

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánffy György Kossuth-díjas színművészt ma délután fél háromkor kísérik el utolsó földi útján szerettei, felesége, gyermekei, tisztelői a Farkasréti temetőben. Mostantól kezdve csak filmjeiről, nagy szerepeit megörökítő hangfelvételekről zendülhet föl a legszebben beszélő és a legjobban szavaló magyar színész jellegzetes orgánuma. Azok közé a kiemelkedő képességű emberek közé tartozott, akik bátran szembeszállnak a reájuk mért sorscsapásokkal, de megőrzik emberi tartásukat a siker elérése után is.
Édesapja, Hunyadi-Buzás Endre országgyűlési képviselő volt, így 1945 után sokáig az élet árnyékos oldalára került. Bánffy Györgyöt 1945 januárjában elhurcolták az oroszok, a hírhedt temesvári táborban majdnem meghalt kiütéses tífuszban. Ott határozta el, hogy ha Isten kegyelme hazasegíti, könyv nélkül megtanulja Babits Mihály Jónás könyve című költeményét. A ferencesek Kájoni művelődési termében el is mondta, nagy sikerrel. Nem mindennapi szerepjátszó képessége, különleges hangja, szép, tiszta magyar beszédstílusa segítette öt évvel az érettségi után a színművészeti főiskolára, amelynek elvégzése után volt a bábszínház, majd az operettszínház művésze. Talentumához méltó feladatokat 1961 és ’71 között a Pécsi Nemzeti Színházban kapott, valósággal lubickolt a magyar és a világirodalom nagy szerepeiben. Számos meghatározó magyar filmben volt szereplő, színpadi rendezőként többször is kipróbálta magát.
Nehéz lenne fölsorolni a színműveket, amelyekben Bánffy György játszott. Shakespeare: Othello, Tévedések vígjátéka, Goethe: Faust, Edmond Rostand: Cyrano, Illyés: Tiszták, Széchenyi, Németh László: Galilei, Szakonyi: Turini nyár. Életútjának immár betetőzéseként kell emlegetnünk az Úr szerepét Madách: Az ember tragédiája című örökbecsű művében. Csodálatosan mondotta el a magyar irodalom legszebb költeményeit. többek között az Adj már csendességet, lelki békességet, mennybéli Úr című Balassi-verset, a Szigeti veszedelemből Zrínyi esküjét. Még nehezebb volna végigmondani filmes alakításait. Mészöly Miklós: Magasiskola, Hernádi Gyula: Sirokkó című híres erőszakpéldázat-regények filmváltozatában bizonyította, hogy rokonszenves alkatával képes sátáni figurák eljátszására is. A Fidesz kulturális tagozatának vezetőségi tagjaként sokan láttuk emberközelből is különleges munkabírását. A hetvenes évektől kezdve mostanáig vállalt zsűritagságot amatőr tehetségfelfedező fesztiválokon is, amelyeknek eredményeként számos, ma már sikeres színművész kezdhette el pályafutását.
Nehéz szívvel veszünk ma búcsút Bánffy Györgytől, de bízvást mondhatjuk vigaszként, teljes, kerek életművet hagyott maga után, s elvégzett mindent, amire elhivatva volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.