Csődbe ment az egyik nagy betegszállító

Több kórházban is azzal szembesültek a páciensek Kelet-Magyarországon, hogy noha reggel még elvitte őket kezelésre a betegszállító, délután már nem ment értük. A szállítócég csődbe ment, ezért átmenetileg mentőautókkal kellett fuvarozni a betegeket. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete szerint öszszeomlás előtt áll az ágazat: azonnal pluszpénzre van szükség, vagy szigorítani kell az igénybevételt.

2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csődbe ment az egyik nagy hazai betegszállító vállalkozás, amelyik Szolnok térségéből vitte a betegeket a környék egészségügyi intézményeibe. Kedden reggel még eljuttatta őket a kezelésekre, de délután már nem ment értük. Több helyen órákig nem lehetett tudni, hogy a páciensek hogyan jutnak majd haza. Kérdés volt az is, hogy másnap, azaz szerdán a halaszthatatlan kezelésekre – például műveseellátásra – szorulók miként érik majd el a dialízisállomásokat.
Végül az a megoldás született, hogy átmenetileg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentőautókkal szállítja a betegeket. Az OMSZ nemrég kinevezett főigazgatója, Mártai István lapunknak úgy nyilatkozott: kedden és szerdán segítséget nyújtottak a nehéz helyzetben lévő térségnek, de tartósan nem tudnak közreműködni a betegek szállításában, hiszen ilyen tevékenységet már évek óta nem végez a szolgálat.

*

– Jelenleg nem okozott problémát a mentésben, hogy néhány autót betegszállításra használtunk, de ez nem mehet így tartósan – szögezte le.
A szolnoki Hetényi Géza Kórház főigazgatója, Bene Ildikó kérdésünkre elmondta: rendkívüli fennakadásokat nem észleltek, a mentőszolgálat segítségével minden beteg időben eljutott a számára halaszthatatlan kezelés helyszínére. Az azonban előfordult – de már nem először –, hogy akiket nem tudtak hazaszállítani, azoknak a kórházban kellett tölteniük az éjszakát. A helyzetről értesítették az ÁNTSZ-t – tette hozzá.
Megkérdeztük a kialakult helyzetről a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének vezetőjét is. Bíró Ferenc elmondta: már hónapokkal ezelőtt tudták, hogy rendkívül nehéz helyzetben van a Szolnokot és környékét ellátó cég, s erről az érintett hatóságokat is tájékoztatták. Arra a kérdésre, hogy miért nem jelezték a leállást egy-két nappal kedd előtt, hogy a betegek szállításáról időben lehessen gondoskodni, úgy felelt: a szóban forgó vállalkozás vezetői az utolsó pillanatig bíztak abban, hogy megoldást találnak a nehézségekre, ami végül nem sikerült. Így kedden délután valóban meglepetés volt a cég összeomlása.
Bíró Ferenc szerint egy rémisztő folyamat felgyorsulására utal a most kialakult helyzet. Az utóbbi időszakban ugyanis már csődbe ment 4-5 kisebb betegszállító vállalkozás, de a feladatot könnyen átvállalták a nagyobbak. Most azonban az egyik, a szakmában nagynak számító vállalkozás ment tönkre, kedden már nem tudtak tankolni az autóikba. Bíró Ferenc úgy fogalmazott: ha ez így megy tovább, akkor az alulfinanszírozottság miatt összeomlik az ágazat. – Már több mint egy éve kérjük, hogy a döntéshozók tegyenek lépéseket, emeljék a finanszírozást vagy szigorítsák az igénybevételt. Eddig azonban nem történt semmi, amiben az előző kormány egészségügyi vezetőinek óriási felelősségük van: az utolsó pillanatig hitegettek bennünket, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket, mégsem történt semmi. Most ismét jeleztük a döntéshozóknak, hogy azonnali lépésekre van szükség – tájékoztatott a betegszállítók egyesületének vezetője.
Az egészségügyi államtitkárság mára ígért választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.