ENSZ: izraeli kivégzés a török segélyhajón

Az izraeli katonák nem önvédelemből lőttek, hanem szabályosan kivégeztek hat utast a török segélyhajó fedélzetén, állítja az ENSZ emberi jogi főbiztosságának jelentése a májusi incidens vizsgálatát követően. Nehéz helyzetbe kerülhet Washington, mert az egyik áldozat amerikai állampolgár volt.

2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furkan Dogan, a szóban forgó 19 éves amerikai a Mavi Marmara segélyhajó fedélzetén videokamerával készített felvételeket, amikor kétszer fejbe lőtték, egyszer hátba, egyszer a bal lábába, végül, amikor már a földön feküdt, az arcába kapott egy golyót, írták a jelentésben. A boncolás azt állapította meg, hogy az utolsó lövést nagyon közelről adták le, a puska torkolattüze ugyanis látható nyomot hagyott a seb körül, ezért az ENSZ-bizottság leszögezte: az izraeli katonák kivégezték áldozataikat. Egy 60 éves török férfit, Ibrahim Bilgent a boncolás alapján még a helikopterről lelőtték, majd fejbe lőtték, amikor már súlyos sérültként feküdt a fedélzeten. Bilgent gumilövedékkel lőtték agyon, a tömegoszlatásra használt lövedék teljes egészében behatolt a koponyába, s végül a mellkasban kötött ki.
Az Obama-kormányzat ismeri Dogan boncolási jegyzőkönyvét, azt ugyanis a török kormánytól megkapta még júliusban, ám semmilyen lépés nem történt a politikai szempontból nagyon kényes ügyben. Az amerikaiak szerint az ENSZ-jelentés hangvétele és következtetései kiegyensúlyozatlanok, s reményét fejezte ki, hogy a dokumentumot nem fogják felhasználni arra, hogy megakadályozzák a palesztinok és az izraeliek közötti béketárgyalásokat.
A hírek szerint ugyanakkor Barack Obama és Benjamin Netanjahu között nincs minden rendben. A Háárec izraeli napilap azt állítja, hogy az amerikai elnök különösen előnyös biztonsági garanciákat adott volna Izraelnek a telepfejlesztési moratórium fenntartása esetén, ám az izraeli kormányfő az ajánlatot elutasította. Az állítólag soha nem látott garanciák között lett volna, hogy Washington beleegyezett volna az izraeli csapatok a Jordán völgyében állomásoztatásába a palesztin állam kikiáltását követően, megakadályozandó a fegyvercsempészetet. Egy meg nem nevezett európai diplomata a lapnak azt mondta, Izrael megsértette Barack Obamát. Dennis Ross, Obama tanácsadója állítólag hazaárulásnak nevezte Netanjahu viszszautasítását.

Előzetesben a békedíjas. Mairead Corrigan-Maguire északír Nobel-békedíjas aktivistát letartóztatták a tel-avivi repülőtéren, mivel visszatért Izraelbe annak ellenére, hogy tíz évre kitiltották egy, a Gázai övezetet érintő segélyakcióban való részvétele miatt. Az asszonyt először erőszakkal próbálták feltenni egy Londonba tartó járatra, ám ő megtagadta a felszállást, így a repülőgép kapitánya sem vállalta az elszállítását. Corrigan-Maguire a Rachel Corrie nevű hajón utazott, mely a Mavi Marmarát követte, és amely végül az asdodi kikötőben fejezte be útját. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.